GRAĐANIN NOVINAR: Gdje je Balkan 25 godina nakon Srebrenice?!

0
160

Piše: ET

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i prijetećih poruka po Pljevljima (Selite se Turci ili Poljećela crna prica – Pljevlja biće Srebrenica) pojavile su se brojne osuđujuće političke i izjave podrške crnogorskim Bošnjacima, ali šta to znači? Šta je to ikada iko imao od oštrih retoričkih osuda?

Imala sam priliku boraviti u Pljevljima prije desetak godina. Malo mjesto, slatko, sa ušuškanim nekim pitomim ljudima koji se bave sobom, svojim porodicama, svakodnevnim razmišljanjima o egzistenciji i preživljavanju. Druže se, zajedno piju kafu, rade, spremaju hranu… Nikome zlo ne misle. I niko, bar tada, se nije bavio temama o njima i nama, našim i njihovim, o ovim i onim, nacionalizmom, ratom ili bilo kakvim zlom. A jutros i svih ovih dana nakon izbora s nevjericom slušam i gledam vijesti koje dolaze iz Pljevalja. Pitam se gdje smo potrošili sve ove godine poslije rata, poslije te bolne Srebrenice? Gdje smo kao društvo, kao ljudska, politička, pa i akademska zajednica?

Hiljade mrtvih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, silni međunarodni pregovori, istrage i presude Haškog Tribunala, projekti pomirenja, novac za obnovu društva, politički uticaj i lobiji, poruke najistaknutijih svjetskih zvaničnika, masovne grobnice, priznanja, svjedočenja… da ”ne lajem” šta sve i 25 godina nakon toga neko se ohrabri u Pljevljima prijetiti Srebrenicom?! Možda je i tek punoljetan, a možda ni to; možda je to uradio za koju marku ili euro, a možda ni to…. Ali možda i nije, možda je neko ko stvarno mašta da se Srebrenica ponovi negdje?!

Da li je realno da iko nakon svega uopšte spominje Srebrenicu asocirajući  da će se ponoviti ono iz jula 1995. godine?! I da li je realno da u vrijeme apsolutne digitalizacije, kada vijesti putuju brzinom svjetlosti, nakon takvih asocijacija imamo – retoričko osuđivanje? Da li je realno da, nakon svih grobova u Srebrenici i presuda oko tog bh-gradića, prijetnje i  asocijacije da će se ponoviti u Pljevljima posmatramo sa osuđujućim političkim i izjavama podrške, kao što je svijet posmatrao Srebrenicu prije 25 godina?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR