Piše: Izudin

Imao sam priliku, na poziv porodice Okanović, posjetiti njihov pogon za proizvodnju prirodnih sokova od aronije, jabuke, kupine i više vrsta pekmeza od istog voća.

Ta porodica se 2016. godine odlučila na investiciju u kupovinu zemljišta na obroncima Majevice gdje su zasadili 210 stabala šljive i 140 sadnica aronije. Iste godine registrovali su obrt za proizvodnju prirodnih sokova i pekmeza, te nabavili opreme za tu proizvodnju.
“Svaki početak je vrlo težak – mnogo uloženih sredstava rada i truda, ali kad se krenulo sa proizvodnjom lakše nam je bilo, također i zadovoljstvo. Imali smo  malo problema sa plasmanom, izlaskom na sajmove, traženjem preporuka, razgovorima sa kupcima, reklamom i druge dok nije krenula proizvodnja, ali sve je to prošlo, na naše zadovoljstvo. Ove godine zakazao nam je urod šljive zbog mraza, ali aronija je dobro rodila i obrano je na plantaži 1.500 kilograma koje smo preradili i otpremljeni za prodaju” kaže vlasnica obrta Meliha Okanović.

Ova mala firma ima svoje kooperante u BiH, a prilikom posjete  sam prisustvovao prijemu 5 tona aronije od kooperanta iz Jajca – sve je odmah otpremljeno u pogon za proizvodnju, pa sam imao priliku posmatrati proizvodni proces.

Vrijedna porodica Okanović danas plasira svoje kvalitetne proizvode u sve tržne centre u Tuzlanskom kantonu i dvije najveće tuzlanske apoteke.

U doba pandemije proizvodnja je bila obustavljena zbog nedostatka robe ali se i dalje  radilo na plantaži za što kvalitetniji urod aronije.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

DSCN6967-4.JPG DSCN6954-3.JPG DSCN6971-2.JPG 20200826_084104-1.jpg 20200826_084052-0.jpg

 

OSTAVITI ODGOVOR