GRAĐANIN NOVINAR: Depresija – virtualna ili stvarna?

0
42

Piše: Maja Kulenović

Virtuelni prijatelji Žana, Uroš, Hana i Ruby pomažu mi da se adaptiram na život nakon liječenja u bolnici.

Uroš je mladi beogradski profesor na Singidunum univerzitetu, predavač na konferencijama, putnik i izdavač knjige Bantustan. Tu crpim inspiraciju za učenje. Šire razmišljanje o mogućnostima savremenih tehnologija ujedno sa pozitivnoom životnom filozofijom i umjetnost područje su Uroševog rada. S druge strane – ne mogu da učim, nisam u stanju da se skoncentrišem. Adaptacija nije jednostavna osim što je bolna i počesto obeshrabrujuća.

Žana je bivša urednica beogradskog izdanja časopisa Sensa. Zahvaljujući Žani vjerujem da imam pravo na pisanje, vjerujem da imam I ja svoju priču vrijednu djeljenja.  Opet, s druge strane, čini mi se da moje pisanje ostaje puka ideja interesantna čitateljstvu koje voli čitati moderne pop časopise poput Sense.

Hana je naša Cayberbosanka. Uspjela je ostati i opstati u našem bh-virtualnom prostoru. Sad se ozbiljno bavi pisanjem i produkcijom vrijednog medijskog sadržaja. Često je čitam. Upoređujem sadržaj njenog angažiranog novinarstva i vlastitu meku angažiranost.

Ruby etc je ilustrator iz Londona. Tematski se bavi prikazivanjem svakodnevnice jednog depresivca koji ima bezbroj ambicija i želja, ali samo jedan problem – depresiju.

Osjećam da je pomalo neumjesno govoriti o depresiji nakon statistika o smrtnosti od koronavirusa. Međutim, čovjek koji se adaptira na život nakon vremena provedenog u bolnici ipak treba psiho-socijalnu podršku najbližeg centra za mentalno zdravlje. Međutim, psiholog i psihijatar na godišnjem su odmoru, a zbog zabrane okupljanja ne radi ni Udruženje za uzajamnu pomoć i podršku Dodir.

Sve bi ja to reformisala i preustrojila i to  govorim kao pravnica i više za sebe u trenucima kad me posluži virtuelna inspiracija, a kada se osvrnem oko sebe pogodi me million nerješivih pitanja. Gdje je sada moje mjesto u društvu, ko sam ja sada, kako da se adaptiram? Uz čiju stvarnu pomoć? Da li je ikoga briga za pojedinca ili pojedinku?

Udruženje za uzajamnu pomoć i podršku Dodir djeluje na području općine Novo Sarajevo. Osnovano je u vrijeme kada je u Centru za mentalno zdravlje Omer Maslić radila socijalna radnica Radica Brkić. Zahvaljujući njenim i naporima njenih saradnika, Udruženje je osnovano radi podrške osobama sa mentalnim poteškoćama. Tada je objavljena i publikacija u okviru projekta Mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini koju je finansirala švicarska Agencija za razvoj i saradnju. Na publikaciji su navedeni adresa u ulici Hamdije Pozderca, broj telefona i e-mail adresa udruženja Dodir.

Međutim, danas to Udruženje koristi prostorije Crvenog krsta na Trgu Heroja, a ima svega šest ili sedam aktivnih članova među kojima je i moja mama. Prostorije Crvenog krsta zimi su hladne, a prostor koji koristi Udruženje zapravo je, po mojoj slobodnoj procjeni, mjesto za objedovanje. Radica Brkić je u penziji, pa Udruženje vodi Haris čije prezime ne znam. Ponudila sam se da volontiram u cilju iznalaženja boljih uvjeta za rad, ali nisu mi dozvolili da se “mješam u Harisov posao”. Nejasno mi je kako može biti samo šest aktivnih članova u Novom Sarajevu i zbog čega meni ne dozvoljavaju da se aktivinije uključim u rad Udruženja. Kome zapravo služi takvo udruženje?

Na jednoj strani ljudi koji trebaju pomoć, na drugoj udruženje koje ne služi nikome…  Apsurdistan!

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR