GRAĐANIN NOVINAR: Otkud gljive tu?

0
51

Piše: Maja Kulenović

Prošle godine svjedočila sam naglom rastu gljiva kraj našeg ulaza, izgledom su asocirale na šampinjone. Na maloj parcelici tik uz nišu gdje su postavljena dva kontejnera odjednom se stvorio “klaster” krupnih bjelih gljiva.

Nastalo je opšte iščuđavanje komšija i usputnih prolaznika: otkud baš sada i tu gljive jer toliko je kiše ranije palo, a da nijedna nije narasla. Bilo je dosta povoljniih perioda za rast kad su se smjenjivale obilne kiše i sunčani intervali, kad je zemlja isparavala pod bogatim krošnjama parkovskih stabala, pa nikom ništa. Palo mi je na pamet da ih je možda neko posadio, ali opet – ko bi sadio šampinjone kraj kontejnera? Zapitala sam se otkud mi uopšte takva ideja? Ali onda mije sinulo – to je sigurno otac moje komšinice S. radio eksperiment za svoje unuke.

Za neupučene gljive djeluju kao samonikle, ali mene ne mogu zeznuti, šalila sam se sama sa sobom dok sam povezivala slučajnost sa potencijalnom namjerom.  Naime, S-kin tata je profesor poljoprivrede – jedne prilike kad sam sjedila kod njih u stanu kad je S. pravila tortilju za šestoro djece poklonio mi je svoj pisani atlas ljekovitog bilja i gljiva. Kod S. uvijek ima puno djece u stanu, a profesor je veoma posvećen svojim unucima da me ne bi iznenadilo da je upravo on u skladu sa dobrom praksom svoje struke izdejstvovao ‘’slučajnu’’ pojavu šampinjona pod prozorom svojih unuka. Mislim ja da je to bio čas mjerenja plodnosti zemljišta i doze kontaminacije u svrhu određivanja povoljnosti tla za rast gljiva.

Sada gljiva više nema. Na tom mjestu ostala je samo zemlja i klupa. Za razliku od hrpe odbačenih flaša i limenki razbacanih po cijelom našem parku, u vremenu nepostojanja svijesti građana o načinu odlaganja otpada i neažurnosti komunalnih djelatnika na sakupljanju otpada, dobro bi došla makar jedna samonikla gljiva, ali tamo ih više nema.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR