GRAĐANIN NOVINAR: Balkan ode udesno!

0
118

Piše: Azra22

Pita Balkanac Balkanca: „Kuda idemo?“, a upitani Balkanac odgovara: „Prva desno!“

Balkan opasno hrli udesno. Rezultati izbora u regionu to jasno pokazuju. Ali šta to zapravo znači? Zašto je na Balkanu sve očitije da je dobro biti konzervativan političar?

Na Balkanu, ali i u drugim dijelovima Evrope, iz straha, ali i zbog propagande, politika se vraća na polaznu tačku: konzervativizam! Ali šta je to zapravo desna politička orijentacija? Političku desnicu u životu označavaju uglavnom konzervativne struje unutar političkog spektra. U ekonomiji desničari vjeruju da bi očuvanje osobnih individualnih sloboda
trebalo biti glavni cilj. Desničari također žele zadržati više tradicionalne i religiozne stavove. Njima je nacionalna država ključna politička kategorija. Ali da pojednostavimo: kada se radi o partijama koje se percipiraju kao desničarske u BiH su to prije svega SDA, HDZ BiH, ali i SNSD i HDZ 1990 iako svi oni vole da se predstavljaju kao partije centra ili desnog centra.

Kao partije centra koje idu ka desnici građani Bosne i Hercegovine opažaju SBB i PDP. Kad
nabrojimo ove političke partije jasnije je šta bi to bila desnica, barem u BiH.

Od kraja rata na političkoj sceni u BiH dominira upravo ova orijentacija, a u narodu
se često nazivaju „nacionalističke stranke“. Gotovo svi imaju dobru sa saradnju sa srodnima partijama u susjednim Srbiji i Hrvatskoj i te tamošnje partije, preko njih, imaju jak uticaj na stanje u BiH. Bez obzira na govore o suverenitetu i integritetu, te ostale pojmove kojima se političari u BIH rasipaju – jasno je da rezultati izbora u zemljama u regionu neminovno utiču i na one u BiH.

Vlast u Hrvatskoj uvijek je uticala na političke odnose u Bosni i Hercegovini, a izbori koji su održani u julu 2020 su to ponovo pokazali. HDZ Hrvatske je osvojio većinu glasova dok je koalicija Restart podbacila.Važnu ulogu u izbornom procesu odigrali su i Hrvati iz Bosne – nešto manje od 100 hiljada birača registrovanih za izbore u Hrvatskoj moglo je izaći na 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Livnu i Vitezu, a hrvatskoj dijaspori pripadaju 3 mandata u Hrvatskom saboru. Odmah nakon izbora je Hrvatska zatvorila granice za BiH, ali se ta zabrana nije odnosila da državljane Hrvatske, odnosno one koji imaju putovnicu. Takva odluka Hrvatske vlasti je u BiH otvorila žučne debate o nejednakosti. Izborni rezultati i nisu mnogo iznenadili – HDZ u Bosni i
Hercegovini godinama gradi disciplinovano glasačko tijelo koje po potrebi može mobilizirati.
Zvanično – izborna kampanja je trajala samo 15 dana, nezvanično mnogo duže. Rezultati izbora u Hrvatskoj neće pozitivno djelovati na stanje u BiH koje će vjerovatno ostati nepromijenjeno jer su HDZ Hrvatske podržava HDZ BiH u političkim zahtjevima koji nisu uvijek u interesu jednakopravnosti stanovnika BiH ili suvereniteta i nezavisnosti BiH. Običan čovjek ima utisak da Hrvatska nikada nije odustala od svojih pretenzija prema BiH, ako ne teritorijalno, a ono sigurno uticajem i zloupotrebama na razne načine.

U Srbiji stanje mnogo bučnije. U tekstu koji prenosi BBS jesno se kaže: „Nijedna politička partija od socijalista 1990. godine i nijedan lider od Slobodana Miloševića nije imao kontrolu nad polugama vlasti u Srbiji kao što danas ima Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić“. A šta to znači za BiH? Podsjećanje na neriješene konflikte te dizanje tenzija. S druge strane, slike i video sa protesta u Beogradu pokazuju prekomjernu upotrebu sile, hapšenja, bacanja suzavca i topovskih udara. Ove slike kao da region treba da podsjete koja je cijena neslaganja sa onima na vrhu koji su, paradoksalno, ali „demokratski“ izabrani. Treba li dodati povezivanje sudbine Kosova i RS i druge politićke teme koje se otvaraju na dnevnoj osnovi?

A tek Turska i veze sa SDA u kontekstu priče da je “rahmetli Alija Izetbegović Bosnu ostavio Tuskoj i Erdoganu na brigu” ili održavanje predizbornih skupova za izbore u Turskoj u BiH jer, kao, mnogo ljudi u BiH ima familiju u Turskoj kojoj se na taj način šalji poruka da je Erdoganova stranka Partija pravde i razvoja ona koja brine i o interesima njihove familije u BiH?

U Bosni i Hercegovini ništa novo. Osim što su Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH postigli dogovor kojim će se nakon 12 godina održati lokalni izbori u Mostaru. Sad bi odgovor prosječnog Bosanca, ali i Hercegovca bio da je svejedno ima li izbore ih ili ne kad se glasovi kradu. Glasat će mrtvi, nestat će nekoliko kutija sa listićima i ništa novo.

Ipak, politička situacija u BIH osvježena je prisutnošću Platforme za progres, ali
bez većih alternativa postojećoj vlasti. U državi u kojoj su i mjere zaštite od korona virusa bile preslikane od komšija (Federacija se ugledala na RH, a Republika Srpska na susjednu Srbiju), logično je očekivati da će se jednako tako u BIH “preliti” i izborna politika, ali i rezultati  izbora. Uostalom, u Bosni i Hercegovini lokalni izbori još nisu zakazani. A kad
budu – koristiće se ista sredstva: lideri iz Hrvatske i Srbije će obilaziti strateški važne opštine, a strah će ostati instrument politike jer lakše je ljude uplašiti nego obećati zapošljavanje i lakši iživot što je, za sada, gotovo nemoguće i ostvariti.

Hoće li doći vrijeme kad će i Balkan biti spreman preći u drugi dio političkog spetkra? Da li “desno” može biti dobro ukoliko shvatimo značenje tog pojma jer “desno”, sa visokim stepenom političke odgovornosti, ne mora nužno značiti loše? Svaka promjena zahtjeva hrabrost, a čini se da su građani BiH previše umorni. A kako ne biti? Treba platiti režije, odškolovati djecu, skuhati ručak. Nema tu mnogo vremena da se promisli o politici. I opet pitanje – jeste li desno? Znate li gdje ste uopšte?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR