Demanti advokata Armina Zulkića, punomoćenika Mahira Devića, na tekst GN “Kad primitivci uzjašu na vlast”

0
168

Piše: IMEP tim

U četvrtak 30. jula 2020. godine dobili smo demanti na tekst  „GRAĐANIN NOVINAR: Kad primitivci  uzjašu na vlast“ objavljen na našoj platformi 23. jula i iako je svaki od tekstova građana novinara označen napomenom da „objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba jesu odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen”, prenosimo demanti u cjelini, bez ikakvih intervencija:

Poštovani,

Dana 23.07.2020. godine na web platformi IMEP.ba prenesen je i objavljen sa Nezavisnog informativnog portala IlijašNet (ilijas.net) članak pod naslovom: „GRAĐANIN NOVINAR: kad primitivci uzjašu na vlast“ , autora teksta Emira Kovačević, u kojem se između ostalog navodi: „…Mahir Dević, predsjednik ilijaške SDA koji je svoju političku moć zasnovao na politici „ti meni ovo-ja tebi ono“, tebi plac za kuću, meni postotak od donacije iz općine ili viših nivoa“ i tako redom. Desetina građana su, svjesno ili nesvjesno, sami sebe uvalili u „svrdlo“ Mahirove vladavine. Stanari ulice u kojoj je dotični imao stan i danas govore o njegovoj sebičnosti i pohlepi kada je osigurao sredstva Opštine za sanaciju krovova i to samo za svoj ulaz, dok za istale ulaze nije bilo novca“, „Autor ovih redova je lično bio u prilici da osjeti kako funkcionira „pravedni“ sistem raspodjele javnog novca u režiji Mahira Devića, predsjednika ilijaške SDA i ekipe. Naime, jednom prilikom sam aplicirao na poziv za dodjelu granta za projekat namijenjen udruženju, a Dević je prilikom susreta u jednom restoranu za sebe tražio „reket“ od 60% kako bi udruženje dobilo grant na koji ima pravo. Bila je to „porcija ćevapa“ koja mi je prisjela, zgadio mi se način na koji djeluje i radi lokalni močnik, uzdanica sistema kojem je „budžetarijat“ infuzija prijeko potrebna za opstanak na vlasti i lično bogaćenje! „

U objavljenom tekstu izneseni su neistiniti navodi i činjenice koje javnost dovode u zabludu i stvaraju neistinitu sliku o Mahiru Dević.

Na ovaj način, nanesena je nenadoknadiva šteta ugledu, časti i dignitetu Mahira Dević, kao posljedica iznošenja i pronošenja neistina i pogrešnih novinarskih zaključaka, u vidu gore navedenih tekstova u kojima je isti u javnom mnijenju neistinito i krajnje drsko predstavljen kao osoba niskih moralnih standarda, sklona nepotizmu, kronizmu, beskrupuloznosti i korumpiranosti.

Tekstovi su napisani tendenciozno, neistinito, potpuno nepotkrijepljeni činjenicama, te predstavljaju najgrublji oblik klevetničkog izražavanja i isključivo su plod novinarske mašte i želje za senzionalizmom.

Ništa od navedenog nije tačno. Obzirom da je predmetnim objavljenim člankom, kako u njegovom sadržaju tako i kontekstu u koji se sadržaj priloga stavlja, iznešeno niz neistina, a posljedica takvih neistinitih navoda je da se gosp. Dević Mahiru kao javnom funkcioneru i članu političke opcije, stavljaju na teret izvršenja brojnih krivičnih djela, poput uzimanja mita i zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a sve to bez ikakve činjenične i pravne osnove, i bez potkrijepljenosti takve javne objave dokazima, nesporno je da je navedeni članak objavljen, s ciljem i namjerom povrede časti, ugleda i stečene reputacije Dević Mahira, uz povredu odredaba Zakona o zaštiti od klevete, i istovremeno kršenje Kodeksa za štampu i online medije iskazivanjem krajnjeg nepoštivanja kako profesionalnih tako i etičkih normi i standarda koji uređuju oblast novinarstva i medija.

Svjesni smo kako određeni naslovi kao i tekstovi donose željenu zaradu i zadovoljavaju određene interese, međutim ipak određeni nivo profesionalnosti mora biti prioritet u svakom djelovanju.

Nažalost, tekstovi i objave ovakve vrste u kojima izostaju osnove novinarske profesije, prvenstveno provjera informacija, a uz prisutno javno prozivanje osoba bez ikakvih dokaza, očigledni su primjer zloupotrebe uloge medija u društvu u svrhu politikanskih ideja i prikrivenih namjera.

In conclusio, spornim izražavanjem, iznošenjem gnusnih neistina, Mahir Dević je neutemeljeno prozvan, stoga odbacujemo sve negativne konotacije i pokušaje manipulacije javnosti, a koje dovode u pitanje poštivanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane istog, te  njegov doprinos i djelovanje u poboljšanju života građana kako u Ilijašu, tako i u cijelom Kantonu Sarajevo, odnosno F BiH, a u prilog čemu svjedoče mnogobrojne pokrenute incijative Mahira Dević u svojstvu zastupnika Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, upravo s ciljem ostvarivanja prosperiteta i napretka u Općini Ilijaš.

Stoga, u svrhu istinitog informiranja javnosti očekujemo od Vas objavu ovog demantija, ispravku navedenog teksta i javno izvinjenje gosp. Dević Mahiru zbog objave i prenošenja neistinitih tekstova o njemu.

-kraj teksta-

 

OSTAVITI ODGOVOR