GRAĐANIN NOVINAR: Naknada za roditelje tokom online nastave

0
219

Piše: Mirza Ahmetović

Čitam vijest o tome da roditelji zahtijevaju od vlasti da im se u septembru, ukoliko nova školska godina počne online-nastavom, isplaćuje mjesečna naknada od 500 KM po djetetu kako bi mogli uzeti neplaćeni odmor i pomagati svojoj djeci u učenju. Kao prosvjetnom radniku, ali i roditelju jednog đaka, sasvim mi je jasno nezadovoljstvo roditelja onime što im je online-nastava donijela. Međutim – da li je rješenje da se u septembru nastavi na isti način, ne pokušavši izvući bilo kakvu pouku i nadograditi ono što je u ta tri mjeseca prethodne školske godine formirano?

Zahtjevi roditelja, kao i njihova peticija, postavljeni su na sasvim pogrešne temelje kao, uostalom, i sve drugo u našoj državi. Prije svega glas roditelja dolazi suviše kasno – oni su svoj glas trebali dići još u martu kad su njihova djeca počela bivati zatrpana raznim lekcijama. Zatim, njihov glavni zahtjev bi se trebao odnositi na obaveznu obuku nastavnika i prilagođavanje nastavnih sadržaja novom obliku nastave.

Imam utisak da roditelji, uglavnom, ne shvataju suštinu problema. Nije problem u nastavnicima koji nisu zainteresovani, niti u obavezi da savladaju nove izazove i samostalno se opismene u informatičkoj sferi. Nije problem ni u đacima kojima je, uostalom, pomoć potrebna i kada je redovna nastava u toku jer su nastavni planovi i programi pretrpani gradivom. Gdje je, onda, problem?

Smatram da glavni problem leži u svim silnim ministarstvima za obrazovanje i pedagoškim zavodima u kojima, najčešće, sjede ljudi koji ne rade ništa, ili vrlo malo, korisnoga. Otkako je došlo do takozvane reforme obrazovanja i prelaska na devetogodišnji (sa osmogodišnjeg) obrazovni sistem u osnovnoj školi, uočeni su ogromni problemi – od preranog opterećenja djece suviše „ozbiljnim“ obavezama, preko neravnomjerno raspoređenog gradiva za određeni uzrast, do preobimnih nastavnih planova i programa. Međutim punih jedanaest godina ništa nije urađeno da se ti nedostaci otklone, niti je bilo nekakvih inicijativa od strane roditelja kako bi se izvršio pritisak na vlasti. Dakle – nezadovoljstvo nije počelo s uvođenjem online-nastave, već je ono prisutno dugi niz godina, ali je sada naročito došlo do izražaja.

Vlasti su već morale iznaći način da se uspostavi jedinstven pristup online nastavi na nivou države ili barem entiteta, zatim izvršiti obaveznu obuku za sve nastavnike i, na kraju, sačiniti nove nastavne planove i programe sa gradivom reduciranim i prilagođenim trenutnim uslovima.

A šta rade ministarstva i pedagoški zavodi? Šta rade nastavnici? Roditelji predstavljaju sebe jedinim žrtvama i traže novčanu nadoknadu, a nedostatak novca je upravo najčešći argument vlasti kada im se pomenu reforme obrazovanja. Ako ga nisu imali do sada –  otkud im sada da roditeljima plaćaju nadoknade? Ili ćemo, možda, poslušati nekog od “pametnjakovića” koji iznose svoje mišljenje u komentarima ispod vijesti i kažu da treba prosvjetnim radnicima oduzeti pola plate kako bi se tražene naknade sprovele u djelo.

Razmišljam o tome i zamišljam sebe kako naričem nad stanom koji mi banka oduzima jer više ne mogu plaćati kredit na koji, usput, ide skoro pola moje plate. Jedino me tješi što imam školarca koji će mi, onda, vratiti oduzeto. Svakako planiram ovih „čet’res“ kvadrata prepisati njemu u naslijeđe. Isto mi ga dođe: na mostu dobijem, na ćupriji izgubim!

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR