GRAĐANIN NOVINAR: Ko vidi Covid?

0
59

Piše: Ms_Undercovered

U BiH je, nažalost, s početkom jula 2020-. godine evidentiran najveći broj zaraženih od početka pandemije virusa Covid-19. Zašto je to tako ako su odgovorni procijenili da nema opasnosti i (naglo) ukinuli sve mjere?

Očito da smo krenuli da švicarskim modelom borbe protiv virusa, ali bojim se da na kraju ne bude talijanski scenario. Odgovor mi se ipak ukazao u obliku plakata u centru grada koji me, najblaže rečeno, zatekao: Na istom mjestu poruka da se virus vratio (Gdje je bio? Ko ga je sad zvao? Ko je autor plakata koji kaže da virusa nije bilo?) i paralelnos  tim – ponuda izleta i koncerta.

Zašto ovi što znaju i kažu da se virus vratio nisu javili ovima što prave ponude. Istina – ove ponude su na običnom kolor-papiru A4 formata, pa se možda neko šalio. Može biti i da turističke agencije, uz minimalna ulaganja, posljednjom markom pokušavaju da spase sezonu kroz jednodnevne izlete ili šoping ture?

Za to vrijeme autori “masnih” plakata izgleda imaju stručnjake za praćenje virusa, budžet za dizajn, kolor-print i veliki format da nas upozore na povratak neželjenog gosta. Vidi se da im je oglašavanje i promocija primarna i unosna aktivnost. Pitam se: kad bi saradnja na svim poljima borbe protiv virusa bila sinhronizovana i koordinirana – koji broj oboljelih bi danas bio? Upalim televizor i gledam kako regionalni stručnjaci najavljuju drugi val zaraze virusa. Pogledam društvene mreže – WHO kaže da ne postoji drugi val. Lijepa vijest me ipak obraduje na kraju dana kada vidim da smo napravili prvu jahtu. Ostaje pitanje da li nam se prezentuje Novalićeva ili Nojeva barka?

Zašto konstantno imam osjećaj da živimo (Dubiozin)  Apsurdistan?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR