GRAĐANIN NOVINAR: I tako se pretvorismo u robote!

0
2

Piše: Chomi

I tako se pretvorismo u robote!

Ova me tema okupira sigurno više od 15 godina, takoreći od malih nogu. Šta se to desi pa ljudi postanu roboti? U kom trenutku i šta to uslovi da se iz ljudskosti prijeđe u robotizam jer mi, realno, jesmo roboti?

Programirani smo da se ponašamo tako i tako u toj i toj situaciji. Ako se ne ponašaš tako i tako – e onda nisi dio društva i robotizovane zajednice što dalje za posljedicu nosi egzil iz te iste zajednice. Svi nerijetko čujemo: “Reaguješ impulsivno? Pa zašto, pobogu brate? Smiri se”.
Na ova pitanja i slične opaske odavno postadoh alergičan. Ako si ti, prijatelju moj, postao robot koji ne reaguje ni na šta – ja nisam. Reagujem jer osjećam, što možda i nije baš emotivna zrelost, ali je to moj način da odreagujem.

I onda se desi totalna nekakva glupost i onda ista ta osoba koja je mene smirivala najednom počne da reaguje. “Reaguješ? Pa zašto, pobogu brate?”, upitam ga sarkastično.  Ja reagujem na nepravdu, a ti na glupost! I izvini što na ovom svom malom putu, hodajući po zemlji, nisam izgubio samopoštovanje, izvini što nisam neko k’o može zatvoriti oči pred nepravdom.

A nepravda je, budimo realni, svuda oko nas. Kreni od porodice – uočićeš nepravdu, a kamoli negdje drugo. Gdje god se okreneš – nepravda. Ali na nepravdu se mora ćutati jer je to ponašanje usvojeno i bolje ga se pridržavati da se ne bi desio onaj gore pomenuti “egzil iz zajednice”.

Pa da li to znači da ja ne smijem ni reagovati na nepravdu? A ti smiješ reagovati na neku totalnu glupost? Hmmm, zanimljivo. Meni se čini da su ovdje malo „polupani lončići“ ali dobro….
„Hajde ti meni reci šta ćeš ti postići tom reakcijom na napravdu?“, čujem pitanje.
Hmmmm, zanimljivo. I kada stavim prst na čelo i razmislim – shvatim da je “pitalac” u pravu jer neću dobiti ništa. Osim otkaza, možda!

I što više stavljam prst na čelo nekako se sve više osjećam kao robot.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR