Najbolja prevencija klevete: argumenti i činjenice

0
112

USAID-ov “Program osnaživanja nezavisnih medija” (IMEP), implementiran od strane Centra za promociju civilnog društva i Otvorene mreže, organizovao je od 25. do 27. juna trodnevnu edukaciju na temu „Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete“, koja je imala za cilj potaći dijalog o slobodi izražavanja, standardima novinarskog izvještavanja i prevenciji klevete.

Elma Kazagić, urednica/producentica FTV-a je istakla da je najbitnija priprema kada se kreira neka vijest.

„Bitno je uvijek imati priliku da se kroz svjedoke, dokumente i drugu argumentaciju kvalitetno odbranite pred sudom. Argumenti i činjenice su jedini pravi put do istine.“

Mirjana Popović, zamjenica urednika Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), objasnila je glavne korake kojima se CIN vodi pri pisanju priče, a koji podrazumijevaju predistraživanje, istraživanje, pisanje, uređivanje, provjeru činjenica, okrugli sto i tek na kraju objavu. CIN se kroz svoje dugogodišnje iskustvo isključivo vodi ovim koracima, te u 16 godina rada nijedna osoba ili institucija nije dobila CIN na sudu zbog klevete, netačno objavljene informacije ili neke druge povrede profesionalnih standarda ili zakona.

Drugog dana seminara “Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete”, moderatori su bili Amir Kapetanović, sudija Suda BiH, Mirjana Kevo, sudinica Općinskog suda u Mostaru i advokat Njegoš Petrović iz Banja Luke.

Moderatori su iznijeli konkretne primjere iz prakse svojih sudova, podnesenih i odbijenih tužbi protiv novinara, o čemu su prisutni predstavnici medija i novinari razvili široku diskusiju.

O odgovornosti za komentare ispod tekstova na portalima i klevetu, više je govorio sudija Suda BiH koji je prenio svoje bogato iskustvo. Pitanje odgovornosti novinara i urednika za komentare na portalu i Facebooku pobudili su veliki interes prisutnih.

Posebno je zanimljiv primjer presude u slučaju Delfi, koja govori o pravnoj odgovornosti novinskih ili news-portala u pogledu klevetničkih komentara koje anonimni posjetioci najčešće ostavljaju ispod tekstova objavljenih na portalu. Sudovi u Estoniji, kao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, su našli da postoji odgovornost izdavača Delfie, s obzirom na to da je kompanija omogućila neregistrovanim korisnicima da ostavljaju komentare na portalu u vlasništvu te kompanije. Kompanija je mogla uklanjati objavljene komentare, a ostvarivala je dobit od broja čitatelja i njihovih komentara, od čega je zavisio i njen prihod od oglašavanja. Ova presuda predstavlja historijsku prekretnicu u pogledu odgovornosti za klevetu učinjenu putem interneta, kao i način regulisanja pravne odgovornosti u tom medijskom prostoru.

Inače, u Ustavu BiH je propisano da Evropska konvencija ima primat nad domaćim zakonima, a kako je članom 10 te Konvencije definisana sloboda izražavanja i mogućnosti njenog ograničavanja – Ustavni sud BiH se u predmetima ocjene ustavnosti odluka domaćih sudova često poziva na presude Evropskog suda za ljudska prava. Takve odluke predstavljaju važan izvor pravne literature koja olakšava rad sudija u redovnim sudovima.

Učesnici su imali prilike čuti iskustvo i interesantne praktične primjere iz sudskih praksi advokata Njegoša Petrovića iz Banja Luke i Davora Bunoze iz Mostara.

„Kada analiziram tekst/članak prije podnošenja tužbe, obavezno gledam sljedeće: istinitost navoda iz članka, dokazivanje neistinosti, razlikovanje vrijednosnog suda, mišljenja i činjenice, važnost članka za društvo i zajednicu, da li je oklevetana javna/privatna osoba, zlonamjernost članka, šteta časti i ugledu zbog klevete, ko je izdavač, urednik i novinar. Novinari često griješe zbog terminologije koju koriste i tu najčešće griješe“, rekao je Davor Bunoza.

Za kraj, savjeti za novinare i one koji se žele baviti novinarstvom su sljedeći:

  • budite profesionalni
  • analizirajte dobro izvore informacije kao i dokumente sa kojima raspolažete
  • koristite ispravne termine
  • nastojte uvijek uzeti izjavu osobe o kojoj pišete
  • ukoliko ste tuženi, analizirajte tužbu, i članke, te budite spremni „odbraniti“ sporni članak
  • za vrijednosni sud ili mišljenje uvijek imajte razumnu podlogu
  • objavite demantij/ispravku i ispričajte se ukoliko utvrdite da ste možda pogriješili

Video prilog možete pogledati OVDJE.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.

 

OSTAVITI ODGOVOR