Objavljeno na blog U mojim cipelama (26.06.2020.)

Najdraža,

ako te smijem tako nazvati.

Nikada ti nisam bila dovoljna. Iako si me uvijek nazivala svojom jedinom unukom, mada to baš i nije bilo tako, nisam ti nikada bila dovoljno dobra. A to sam toliko željela, još otkad sam bila maleno kovrdžavo biće na biciklu s pomoćnim točkovima koje je za tobom vikalo: “Bako vidi ovo, vidi me sad, pogledaj me sad.”Ali nisi gledala. Ljubav je za tebe nešto apstraktno, što nikad nije bilo iskazano riječima, a vrlo rijetko nekakvim djelima. Mislim da je se potajno i plašiš. Dok s druge strane, ja očajnički želim da ti je pružim već godinama, iako u meni izazivaš čitav spektar emocija, od bijesa do tuge i na kraju sreće.

Ne znam da li ću ikada imati ovoliko kompleksan i komplikovan odnos s nekim.
Ali znam da ću da se trudim da zaboravim svaki trenutak u kom si me povrijedila, prekorila iako je sve što sam htjela tvoje odobravanje. Zaboraviću sve svoje nastupe, bio to klavir, ili moji pokušaji bavljenja glumom, poslije kojih si govorila da te je sramota što sam tvoja, zaboraviću to što si za sve moje uspjehe morala da pitaš da li su stvarno moji, ili su namješteni, kupljeni. Zaboraviću svaki trenutak kad sam se nakon tvojih riječi osjećala mizerno, preispitivala sebe, oprostiću svaku riječ koja mi je slomila srce u komadiće, svaku poslije koje sam se sastavljala noćima.

I sjećaću se dana kad si mi prvi put rekla da sam lijepa. Kad sam imala četrnaest godina i gledala te u nevjerici, kao da si mi tim riječima potvrdila da postoji život poslije smrti, ili nešto slično, veliko. Sjećaću se dana kad sam odlazila na fakultet, kad sam pokucala na tvoja vrata, a tebi su suze lile niz obraze jer odlazim.

Sjećaću se zagrljaja tvojih krhkih ruku i onih dobrih dana, kad bismo igrale karte ili sjedile uz kafu i pričale neobavezno, o nekim lakšim temama.

Odabraću da te volim, uprkos svemu. A molim te, jednom, samo jednom, odaberi i ti mene.
Tvoja Sara

IZVOR: https://umojimcipelama.com/pismo-baki/

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR