Piše: IMEP-tim

USAID-ov program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) koji u BiH realizuju CPCD i Otvorena mreža, je u ponedjeljak 22. juna uspješno realizovao prvu online radionicu za građane novinare. Radionica je održana putem ZOOM-aplikacije, a 15-ak učesnika je bilo iz cijele BiH.

Voditeljica radionice, novinarka Rubina Čengić, upoznala je učesnike s razlikama između novinarstva i građanskog novinarstva, te građansko novinarstvo predstavila kao vid aktivizma koji je i te kako potreban u BiH, ali i predstavila nekoliko projekata građana novinara koje je IMEP podržao.

Kroz prezentaciju, ali i razgovor, razmjenu iskustava i odgovore na pitanja učesnici su mogli dobiti najvažnije informacije o IMEP-u i onom što ovaj Program nudi, ali i o tome kako se registrovati kao građanin novinar na imep.pa i koje oblike odgovornosti za sobom povlači građansko novinarstvo kao oblik aktivizma.

Učesnici su željeli znati da li građani imaju pravo snimati policiju dok obavlja posao, da li aktivni političari mogu biti građani novinari, da li novinari smiju objaviti imena ili lica djece o kojoj eventualno pišu ili koja se zadese na mjestu s kog izvještavaju, koliko je vremena potrebno da dobiju odgovor na svoje aplikacije za grantove.

Mnogobrojna pitanja koja su upućena voditeljici radionice pokazuju da su građani zainteresirani za novinarstvo i spremni dati svoj doprinos ispravnom izvještavanju. U narednom periodu će IMEP organizovati nove radionice, ali očekujemo i prijedloge za teme koje bi bile interesantne potencijalnim učesnicima, odnosno građanima.

OSTAVITI ODGOVOR