GRAĐANIN NOVINAR: Michael Jackson – ikona pop-kulture

0
63

Piše: MediaLabTim

Izraz “pop-kultura” postao je uobičajeni dio mainstream-terminologije. Teško je izabrati jednu stvar koja bi se odnosila i predstavljala pojam „pop-kulture“, ali je neminovno da je prva poveznica pop-muzika. Pop-muzika je fenomen koji je promijenio cijeli svijet. Kada govorimo o pop-kulturi i muzici, najvažnija ličnost na koju pomislimo jeste “kralj popa”  Michael Jackson.

Michael Jackson bio je i ostao američki najveći muzički producent. Njegov rad inspirisao je mnoge umjetnike, no postavlja se pitanje šta je to što njega čini tako velikim umjetnikom? I šta možemo naučiti o sebi i o američkoj kulturi na osnovu njegovog života i djela?

Jackson je bio talentovan za sve aspekte muzike – od pisanja pjesama do pjevanja, plesanja i mnogih drugih aktivnosti u oblasti muzičkog stvaranja. Imao je toliko talenata da je privukao pažnju gotovo cijelog svijeta. Osim toga, dobitnik je 13 Grammy nagrada, dva puta je primljen u Rock and Roll kuću slavnih, kao član grupe „Jackson 5“ i kao solista, te je primio američku nagradu za najboljeg umjetnika desetljeća.

Njegova muzika ne samo da obilježava vrijeme u kojem je kreirana, već je na neki način i oblikovala to vrijeme. Pjesme kao što su „Thriller“ učinile su mnogo za buduće generacije umjetnika. Naime, prije pojave ove pjesme rock-gitaristi nisu sarađivali sa izvođačima koji su pripadali soul ili R’n’B pravcu, a vrlo rijetko su se na TV-u pojavljivali izvođači afromeričkog porijekla. Pitanje je koliko bi umjetnika ostalo nepoznato svijetu da nije bilo Jacksona i njegovog nadahnuća koje je pružao.

Glas Michaela Jacksona jedan je od glavnih razloga zašto je on najbolji umjetnik svih vremena. Jacksonov najprodavaniji album svih vremena, „Thriller“, mu je omogućio rušenje rasnih barijera. Zahvaljujući popularnosti ovog albuma nastupao je na MTV-u i susreo se s predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom u Bijeloj kući.

Jacksonova zaostavština nesumnjivo je  najveća u historiji pop kulture, ako ne i najveća ovog vremena. No, osim muzike, on je ostavio niz drugih doprinosa, a jedan od njih je i to što je bio spona između raznih kultura u SAD-u.

Jedan od događaja koji se upravo odnosi na povezivanje kultura i razlika među ljudima jeste kada je Jackson u Brazilu snimio video spot za pjesmu „hey don’t really care about us“. Ljudi su bili toliko uzbuđeni što je Jackson dolazio da su čistili ulice grada prije nego je došao, a prilikom posjete gradu Jackson je iznajmio zabavni park za siromašnu djecu iz osnovnih škola.

U zadnjih nekoliko godina svog života Michael Jackson prikazivan je vrlo negativno iako veći dio publike odbija obratiti pažnju na medije, te ga i dalje vide kao jednog od najvećih umjetnika koji je ikada hodao zemljom. Njegova borba protiv kožnih bolesti od kojih je bolovao pokazala je svijetu da se sve može ostvariti ukoliko se usmjerite na pravi način.

Kada se osvrnemo na njegov rad, svu ljubav i trud koje je uložio u muziku, možemo reći da je Michael Jackson ambasador američke pop-kulture u drugim zemljama, naročito zbog njegove svjetske popularnosti. Za umjetnike afroameričkog porijekla bio je pionir na plesnom podijumu i u studiju. Bio je inspiracija mnogim ljudima jer je bio začetnik važnosti koreografije pokazujući važnost „ukupnog paketa“ kao muzičkog umjetnika. Pjesme „Billie Jean“, „Thriller“ i „Beat It“ su pomogle u postizanju uspjeha doprinoseći inovativnim tekstovima, koreografiji i muzičkim spotovima. „Thriller“ trenutno ostaje najprodavaniji album svih vremena sa rekordnim brojem između 75 i 110 miliona primjeraka širom svijeta.

Iza Michaela Jacksona je ostala zaostavština na ovoj planeti koja će se pamtiti za sva vremena. Njegovi muzički talenti su neponovljivi, a plesni se potezi proučavaju i dan-danas. Danas je mnogim umjetnicima postavio zadatak  nadahnjujući ih da izlaze i nastupaju u nadi da će jednog dana ostvariti sve što žele. Vječno sjećanje na ovog velikog čovjeka dodirnuće srca svih koji su se osjećali blagoslovljenim kad bi ga vidjeli. Niko drugi ne zaslužuje titulu “najvećeg umjetnika svih vremena” više od Michaela Jacksona.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR