GRAĐANIN NOVINAR: Lična karta, ZK-izvadak i administracija

0
103

Piše: magicmag

Ukoliko ste građanin/građanka Bosne i Hercegovine i želite izvaditi ili zamijeniti ličnu kartu kojoj je isteklo važenje ili promijeniti podatke o prebivalištu jer ste kupili stambenu jedinicu i preselili se na drugu lokaciju, a pri tome ste vlasnik druge stambene jedinice – prema važećem Zakonu o ličnoj karti državljana BiH, pored zahtjeva i uplate od 18 KM, moraćete priložiti i zemljišno-knjižni ili ZK-izvadak kao dokaz o prebivalištu na adresi na kojoj ste prijavljeni. Naravno – taj dokument se plaća 10 KM tako da bi vas lična karta trebala, na kraju, koštati 28 KM plus provizije koje uzimaju banke i pošte.

No procedura koja izgleda prilično lagano i ne previše skupo može da se pretvori u malo komplikovaniji postupak. Hajdemo hronološki da problem objasnim na vlastitome primjeru. Živio sam kao podstanar na jednoj adresi i to je bilo moje mjesto prebivališta uredno zavedeno u evidenciji nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova. Jednoga dana odlučio sam da kupim stan, te da se sa porodicom preselim na novi adresu jer zašto bih kupovao stan ako neću živjeti u njemu. Prilikom izrade dokumentacije koja potvrđuje i dokazuje proces kupoprodaje nekretnine, moje ime i prezime upisano je  zajedno sa adresom na kojoj sam u tom momentu živio i koja je stojala u mojoj potvrdi o prebivalištu, a koju sam morao priložiti kao dokaz – to je onaj PBA-3 obrazac koji izdaje MUP. Na taj način je u zemljišno-knjižnom uredu nekretnina koju sam kupio zavedena pod mojim imenom i sa mojom adresom na kojoj sam tada živio, dakle “starom adresom”. To mi je djelovalo besmisleno, ali službenik u zemljišno-knjižnom uredu je radio po zakonu – nije mogao kao moje mjesto stanovanja upisati adresu novokupljenog stana jer još u njega nisam uselio, a nisam ni prijavio novu adresu u MUP-u.

Ubrzo po useljenju odlazim da u MUP-u prijavim novu adresu na koju sam se preselio. U MUP-u traže da kao dokaz o prebivalištu donesem ZK-izvadak. Međutim na ZK-izvatku stoji moja stara adresa i to je sada problem. Odlazim u zemljišno-knjižni ured da promijenim adresu u ZK-izvatku i moram uplatiti taksu od 30 KM i izvaditi potvrdu o prebivalištu iz MUP-a (PBA-3 obrazac), ali mi službenik objašnjava da nisam obavezan da mijenjam adresu na tom dokumentu. No, ne mogu to ni uraditi jer na mome uvjerenju o prebivalištu stoji stara adresa. Tako sam se našao u začaranome krugu: ne mogu prijaviti novu adresu u MUP-u jer mi je stara adresa na ZK-izvatku, a ne mogu promijeniti adresu na ZK-izvatku jer mi je stara adresa i na potvrdi o prebivalištu. Slijede rasprave sa službenicom na šalteru MUP-a, bespotrebno nerviranje i pokušaj ispravljanja krivih drina.

U MUP-u će, na kraju, ipak, prihvatiti ZK-izvadak na kojem piše moja stara adresa i upisat će me, na moju riječ, na novoj adresi, naglasivši da to rade pod rizikom da će neko nekada možda provjeravati slažu li se te adrese na dokumentima i pozvati ih na odgovornost, ali pitam se da li uopće ima smisla da dokaz o mome prebivalištu bude dokument o upisu nekog posjeda u katastru ili gruntovnici. Na kraju – postoji li mogućnosti da se sistem uredi u toj mjeri da službenici koji rade na izdavanju ličnih karata imaju uvid u tačne adrese stambenih jedinica, zgrada, kuća, te da na osnovu toga i upisuju te podatke u ličnu kartu i potvrdu o prebivalištu?

Na kome je odgovornost zbog problema na koje građani nailaze da bi izvadili najosnovniji dokument koji mora posjedovati svaki punoljetni građanin naše države? Zna li se ovdje, uopće, za pojam odgovornosti sistema prema pojedincu?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR