GRAĐANIN NOVINAR: Kultura u Bosni i Hercegovini – šta je to?

0
157

Piše: MediaLabTim

Svjetski dan muzeja se obilježava svakog svakog 18. maja i tog dana muzeji cijelog svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u društvu. Međunarodna muzejska zajednica (ICOM) je obilježavanje pokrenula 1977. godine, a od 1992.  ovaj dan obilježavaju  svake godine na neku drugu temu.

Šta muzeji znače u bosanskohercegovačkom društvu?

Zemaljski muzej u Sarajevu, glavnm gradu BiH, bio je zatvoren tri godine, a plata direktora te kulturne institucije za mart 2020-te iznosila je 642, 38 KM ili oko 320 eura.  Historijski muzej BH zagrijava samo manje kancelarije dok ostatak muzeja ne griju jer nema novca. I tako dalje, muzej po muzej.

Tužno je što je ovo svakodnevnica, a ne situacija izazvana pandemijom korona virusa koja bi nam mogla biti opravdanje. Općepoznato za lijepu Bosnu i Hercegovinu je da se ustanove od kulturnog, historijskog, umjetničkog i obrazovnog značaja ne cijene dovoljno. Ali jesmo li “prekrdašili” kada muzejske radnike šaljemo u neuslovne poslovne prostore, kada kulturološke institucije bivaju zatvorene po nekoliko godina?

Muzeji mogu podučavati generacije – jedan o historiji, jedan o tradiciji, drugi o flori, treći o faunu, četvrti o značajnim ličnostima kroz istoriju države poput Ive Andrića, Meše Selimovića, Maka Dizdara… Muzeji svjedoče o veličini i snazi države kroz vrijeme.

Zašto je kultura u Bosni i Hercegovini obezvrijeđena? Kada će radnici muzeja imati adekvatne radne uslove? Zašto ismijavamo tradiciju, historiju, umjetnost, nauku jedne države? Zašto svjedočimo izjavi ,,Ma nemoj se baviti umjetnošću i historijom, od tog ti nema hljeba“?

Da li je krajnje vrijeme da se država pobrine o muzejima i drugim kulturno-historijski značajnim institucijama jer na taj način brine o sebi, o svom imidžu? Zašto nije? Zašto?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR