GRAĐANIN NOVINAR: Značenje pojedinih tetovaža

0
90

Piše: tattoo2020

Da, u Bosni i Hercegovini postoje ogromne predrasude prema ljudima koji su tetovirani, a imao sam priliku da čujem toliko emocionalnih priča koje se kriju iza pojedinih tetovaža i imao sam priliku da tetoviram ljude koji su doktori, naučnici, inovatori, ugledni biznismeni, vlasnici kompanija, muzičari, umjetnici… Tako sam naučio svaka priča ima svoju drugu stranu.

No za sada evo značenja najtraženijih tetovaža.

1. Plemenske tetovaže

Plemenske tetovaže uglavnom se temelje na drevnoj plemenskoj umjetnosti. Ove su nastale iz umjetnina drevnih plemena poput plemena Kelta, Bornea, Haide i Maora. Moderni oblik tih plemenskih umjetnina naziva se Novi tribalizam. Neki stilovi su također nastali u Indiji, Havajima, Aztecima, Samoi i Polineziji i proširili su se na ostatak svijeta.

2. Tradicionalne tetovaže

Tradicionalne ili old-school tetovaže temelje se na tradicionalnom američkom ili Wild Western stilu tetovaža. One su vjerovatno najstarije među svim drugim oblicima tetovaža. Koristi ih većina mornara širom svijeta kako bi se izdvojili od drugih. Obično imaju podebljane, crne obrise i imaju ograničenu paletu boja – crvenu, zelenu, žutu i crnu. Kasnije je dodavana i ljubičasta boja. Neki popularni tradicionalni dizajni tetovaža uključuju tetovaže vrabca, orlova, pin-up, prirodne američke tetovaže, tetovaže u obliku srca ili u obliku sidra, tetovaže sirena, mornarice i vojske, bodeža, ruža i tetovaže divovskog dizajna.

3. Tetovaže realizma

Tetovaže realizma izgledaju kao fotografije ili stvarni 3D objekti. U svijetu tetovaža pojam realizam odnosi se na dizajne koji su detaljni, precizni i tačnog prikaza slika iz stvarnog života. Oni se uglavnom fokusiraju na lica, krajolik, životinje i svakodnevne predmete. Ovaj stil zahtijeva puno strpljenja i sjajno oko za detalje. Tetovaže realizma imaju mnogo boja i slojeva. Dubina se koristi za maksimiziranje kontrasta i 3D efekta. Najljepše tetovaže realizma imaju savršene prikaze očiju.

4. Vodene tetovaže

Vodene tetovaže postale su nevjerojatno popularne zbog svog eteričnog stila, fluidnih oblika i živih nijansi. Tetoviraju se na isti način kao i normalne tetovaže. Jedina razlika su tehnike bojenja i sjenčenja.

5. Japanske tetovaže

Japanske tetovaže nazivaju se „irezumi“. Poznati su i kao motivi. Jedinstvena stvar kod ovih tetovaža je što svaka slika na kojoj se nalazi „inked“ ima određeno značenje i svrhu. Japanske tetovaže mogu prikazati osobine ličnosti, lična vjerovanja i težnje. Također se ponekad temelje na mitovima i poznatim pričama.

6. Chiano tetovaže

Tetovaže Chicano su zapravo nadahnjujuće i privlačne slike. Bogata je kulturnim, političkim i historijskim konotacijama. Svaki dizajn tetovaža ima smisla i ima pozadinsku priču, uglavnom direktno povezanu sa kulturom Chicanx. Ovaj oblik tetoviranja može se koristiti za utjecaj na očuvanje baštine. Nastala je iz kulture bandi Pachuco koje su ove tetovaže koristile da identifikuju članove i pokažu odanost i poštovanje bandi. Chicano stil tetoviranja zasnovan je na klasičnim temama poput lubanja, cvijeća, bujnih ruža, molitvenih ruku, lijepih djevojaka sa blistavim suzama, žena i vjerskih ličnosti poput Djevice Marije.

7. Tetovaže mjesečeve faze

Tetovaže mjesečeve faze predstavljaju čistoću, snove, magiju, misterij, vječnost i sjene. Ova tetovaža omogućava ljudima da se povežu sa svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnosti.  Jedno od najatraktivnijih značenja Mjesečevih faza je predstavljanje karme. Ovaj stil se također odnosi na vječnost Mjeseca. To omogućava ženama da se još više povežu sa svojim ciklusima.

8. Arapske tetovaže

Arapske tetovaže su očaravajuće, graciozne i izvrsne. Puno ljudi je očarano arapskim jezikom i fontom za kreativne radove.  Iako neki islamisti vjeruju da su tetovaže protiv njihove religije, mnogi Arapi se krase lijepim tetovažama. Arapske tetovaže imaju više citate i dizajna, a mogu biti teološke, mogu označavati ljudsko ime ili čak duhovne fraze ili citate.

9. Delfin tetovaže

Delfin tetovaže predstavljaju prijateljstvo, osjećaj pripadnosti zajednici i sklad. Mnogo parova se odluče da naprave odgovarajuće tetovaže delfina. Delfini su izuzetno inteligentni i stari Grci su ih smatrali božijim bićima. ove tetovaže simboliziraju ljubav, sreću, prijateljstvo, razigranost, slobodu, inteligenciju, povezanost, zaštitu i osjetljivost. Također predstavljaju dualnost, saradnju, partnerstvo i ravnotežu.

10. Tetovaže zmajeva

Tetovaže zmajeva povezane su s hrabrošću, snagom, zaštitom, moći, mudrošću i neovisnošću. Ova mitološka stvorenja jedna su od najlegendarnijih bića u historiji. Zmajevi čine dio kulture Kine, Vijetnama, Japana i mnogih drugih zemalja. Većina istočnih civilizacija smatra zmajeve plemenitim stvorenjima, dok evropske civilizacije povezuju zmajeve s tamom i zlom.

11. Leptir

Leptiri su uobičajena tema tetovaža među ženama. Dizajn leptira simbolizira ljepotu, slobodu, samopouzdanje i promjene. Oni predstavljaju transformaciju, slobodu od emocionalnog opterećenja, oproštenja ili duhovnog rasta. Leptir tetovaže su simbol ženske senzualnosti, ženske ljepote i seksualnosti.

12. Tetovaže krila

Tetovaže krila povezane su sa duhovnom simbolikom – predstavljaju brzinu, slobodu, uzdizanje i težnju. Ove tetovaže mogu biti različitih veličina, dizajna i boja.  Ponekad se rade u svim crnoplemenskim stilovima. Simboliziraju ratnike u borbi, odaju počast nekome ko je preminuo, a mogu označavati i sposobnost prevladavanja prepreka, straha i bilo čega što vas ometa u životu.

Često se pojavljuje i tetovaža zvijezde koja simbolizira ostvarenje nekog cilja. One mogu predstavljati nadu, religioznu vjeru, preobrazbu, ambiciju, pronalazak puta kući, uspjeh ili dostignuće, nevjerojatan trenutak u vašem životu, zanimanje za astronomiju, izazov za osvajanje, želju za postizanje većih ciljeva, jedinstvenosti ili individualnosti, te rođenja vaše bebe.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR