Adnan Alikadić (New Voices): Obrazovanje kao vitalni nacionalni interes

0
119

Objavljeno na Facebook (01.05.2020.)

“Odgoj i obrazovanje koje je pod nadzorom države treba da urođene sposobnosti svakog građanina razvije i oblikuje u potrebna socijalna svojstva- da razvije smisao za zajednicu, za pravednost” Platon Država 428-348 g pne.

Prema definiciji educere, latinska osnova za riječ edukacija, znači izvesti van ili izvući van. To bi značilo da je izvorna namjera obrazovanja bila oživjeti potencijal koji postoji u svakom djetetu, određenu dispoziciju pretvoriti u potencijal, probuditi ona najbolje što postoji u nama, tačnije fokusirati se više na ono što je u nama nego na ono što dolazi iz vana.

“Ako državno uređenje (politeia) jednom bude dobro utemeljeno, onda će sve ići i jačati kao u krugu: odgoj i obrazovanje, valjano izvođeni, formirati će dobre prirode, a ove valjane prirode će sa scvoje strane biti u stanju sa svoje strane obrazovanjem formirati generaciju još bolju od prethodne……naši zakoni ne idu za tim da jedan rod u državi bude sretan, nego da stvore blagostanje cijele države, dovodeći građane milom ili silom u harmoniju, dajući im prije svega udio u poslovima koje svaki pojedinac može prema svojim sposobnostima činiti za državu. Zakoni upravo u državi stvaraju takve ljude, ne da bi dopustili svakome da radi šta hoće, nego da tako državu učine jedinstvenom.” Platon, Država

Potpuno šizofreno odvajanje djece i mladih ljudi kroz školske sisteme na nacionalnoj osnovi koje se kod nas još uvijek provodi nema nikakvu naučnu, patriotsku, sigurnosnu, vjersku, moralnu ili bilo kakvu drugu opravdanost. To je jednostavno instrument produžavanja stanja u koje je ovo društvo zapalo početkom 90 tih godina. To je jedna od karika vladajućih struktura da ostanu na vlasti i pljačkaju ovo društvo. Političke strukture su zarad svoji interesa a pod krinkom nacionalnih interesa uspjele da “razvale” principe koje je Platon postavio prije skoro 2500 godina. Igrajući na kartu kombinacije nacionalne ugroženosti sa nacionalnom superiornošću doveli su do potpune isključenosti nauke, struke odnosno stručnosti u bilo kojoj sferi naših života.

Tako da pod plaštom nacionalnog, žrtve ,ugroženosti…. sistemski zaglupljuju, pljačkaju, raseljavaju, maltretiraju…narod dok svoje dzepove pune i svoju djecu šalju na škole u instranstvo. Gde će da pobjegnu sa kapitalom čim ovaj narod progleda.

Rješenje za trenutno stanje je vraćanje i primjena onoga što je Platon naveo u svom djelu Država prije 2500 godina.

Oni koji ovo ne vide i nisu u stanju da promjene, bolje nisu ni zaslužili.

“Vaša djeca nisu vaša djeca.
Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom.
Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,
I premda su s vama, ne pripadaju vama.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,
Jer, ona maju vlastite misli.
Možete okućiti njihova tijela, ali ne njihove duše,
Jer, njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne možete posjetiti, čak ni u svojim snima.
Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas.
Jer, život ne ide unatrag niti ostaje na prekjučer.
Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele.
Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti, i On vas napinje svojom snagom da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko.
Neka vaša napetost u Strijelčevoj ruci bude za sreću;
Jer, kao što On ljubi strijelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje.” Khalil Gibran

Izvor: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=270303644364278&id=118233922904585&__tn__=K-R

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR