Kemija Hodžić (New Voices): Borba sa vjetrenjačama – Dvije škole pod jednim krovom

0
135

Objavljeno na Facebook (27.04.2020.)

Počelo je kao pokušaj da se potakne povratak izbjeglica i raseljenih lica a završilo kao prisilno i sustavno razdvajanje djece samo na osnovu etničke pripadnosti. Privremena mjera „Dvije škole pod jednim krovom“ kojoj je cilj bio da se odgovori na poslijeratni etnocentrični obrazovni sistem postalo je nažalost trajno rješenje. Zahvaljujući tome danas u Bosni i Hercegovini, godinu dana nakon što je Ruanda, država u kojoj je devedesetih počinjen genocid nad stotinama hiljada pripadnika manjinskog naroda Tutsi lansirala prvi satelit, u školama uče djecu da među njima postoje nepremostive razlike.

Pored direktnog uticaja koji je ratni sukob imao na obrazovni sistem (uništavanje školskih zgrada te otežan pristup obrazovanju), vladajuće političke partije u Bosni i Hercegovini vrlo često koriste školske klupe kako bi ojačale podjele u društvu te na taj način eliminisale razvoj kritičkog promišljanja. Veliki broj povratnika u kantone sa mještovitim hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom (Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton) je odbio da upiše svoju djecu u lokalne škole u strahu od „neprijateljskog školskog okruženja“ ili zbog zaštite vlastitog nacionalnog identiteta te su u prvim poslijeratnim godinama slali djecu u ad hoc formirane škole koje su se nalazile u privatnim prostorijama (kuće, kafići ili restorani). U Usori kod Tešnja (Zeničko-dobojski kanton) u dvorištu lokalne škole je napravljena „škola u šatoru za djecu hrvatske nacionalnosti“, pa su djeca u takvim školama, gotovo jednako kao i danas, sticala obrazovanje u skladu sa etnocentričnim principima.

Kako bi se osigurali adekvatni uvjeti za obrazovanje djece povratnika ponuđeno je privremeno rješenje (vrijeme će pokazati da „privremeno“ u Bosni i Hercegovini traje godinama) uspostave „dvije škole pod jednim krovom“ a karakteristika istih je da djeca istog uzrasta koja pohađaju iste ili slične programe na istoj lokaciji su podijeljena samo na osnovu etničke pripadnosti. U nekim slučajevima, djeca koriste odvojene ulaze, pohađaju nastavu u različitim smjenama ili su prosto odvojena fizičkim preprekama čime se krše, po ko zna koji put, obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela pred međunarodnim i domaćim zakonodavstvima u oblasti obrazovanja.

Osnovno sredstvo pomoću kojeg se znanje, uključujući sjećanje i naslijeđe ratnih sukoba i razaranja prenosi između generacija je obrazovanje a princip „dvije škole pod jednim krovom“ u kojem djecu uče, ne samo fizičkim razdvajanjem, da su razlike između njih nepremostive, predstavlja pogodno tlo za „ponavljanje ciklusa mržnje i nasilja“. Prema Izvještaju OSCE-a u Federaciji Bosni i Hercegovini postoji više od 30 škola koje rade po ovom principu a stanje se ne popravlja, naprotiv, osnovane su nove jednonacionalne škole u područjima sa mješovitim sastavom stanovništva. Neka djeca se čak prevoze do škola u kojima predstavljaju etničku većinu.

Zahvaljujući ovakvom obrazovnom sistemu i ratnohuškačkoj retorici imamo generacije mladih ljudi koje vladajuće političke partije koriste kao instrument kako bi zadržale vlast.

Gospodo, ko je odgovoran za djecu koju razdvajaju samo na osnovu etničke pripadnosti? Ima li imalo vaše odgovornosti obzirom da ste apatični za sve što se dešava oko vas i da birate one kojima segregacija odgovara? Da li ste ikada prilikom glasanja za političare zbog kojih nas danas porede sa nerazvijenim afričkim državama pomislili na djecu koju uče da su različita, bolja ili gora u odnosu na druge etničke skupine? Znam, znam, niste vi odgovorni, za to su krivi oni drugi.

Nego gospodo, šta mislite, obzirom da vam je svejedno, kad već imamo vanredno stanje uzrokovano koronavirusom, da usput u supermarketima napravimo tri ulaza, po jedan za Bošnjake, Srbe i Hrvate a Ostale ćemo kao i obično diskriminisati te da napravimo neke pregrade sa bošnjačkim, srpskim i hrvatskim proizvodima koje možemo kupovati?

Izvor: https://www.facebook.com/kemija.hodzic.92/posts/1386716081507985

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR