GRAĐANIN NOVINAR: Kakve li će posljedice ostaviti ova izolacija na duševno zdravlje?

0
41

Piše: Nihad Kadić

Važno pitanje je šta će se desiti sa duševnim zdravljem stanovništva kada prođe izolacija, odnosno samoizolacija zbog koronavirusa?

Stanovništvo naše domovine je ionako, prije ovoga trenutnog stanja, bilo izloženo raznim negativnim utjecajima sa svih strana, uglavnom unutrašnjim, ali i vanjskim. Uglavnom se radilo o socio-ekonomskim, odnosno političkim nedaćama koje su prouzrokovale mnoge i velike traume kod stanovništva. I uglavnom su ih prouzročile vlasti na svim nivoima vlasti koji postoje kod nas, a znamo svi koliko nivoa ima.
Nemar, nebriga o razvoju privrede koja direktno vodi nezaposlenosti koja, sama po sebi, stvara, ne samo socijalno-ekonomske, već i druge traume jer čovjek bez osnovnih prihoda za život se nikako ne može psihički osjećati dobro. Uz to nepotizam, nestručne osobe postavljene na važne funkcije, mito, korupcija i svega i svačega drugog što se skupilo i ispreplitalo kroz vrijeme…  Uz sve navedeno građani su već pretrpani, ne samo svakodnevnim stresom,  već se sada u velikom broju javljaju i drugi psihički poremećaji, posebno depresija. Ali prava, ne ono što se često u svakodnevnom životu zna reći “u depri sam”. Dakle ne ta, već ona prava koju ne može niko shvatiti i uz najbolju volju, ako je nije doživio na vlastitoj koži.
Pojavljuje se i  otuđenje čovjeka od čovjeka. Više se maltene nema s kim razgovarati, svi negdje kao žure, pa na “de da malo popričamo” stiže odgovor “ne mogu, žurim”, a to je  prouzrokovalo jednu vrstu samoizolacije i prije korone.

Posebno je trenutno uznemiravajuća ove priča o teoriji zavjere koju niti podržavam, niti osporavam, jer nemam dokaza ni za jedno ni drugo dosta opterećuju stanovništvo.

Sada je stvarno nezahvalno predviđati šta će se desiti poslije svega ovoga sa koronom jer neki su “borci” i bore se sa nedaćama kako znaju, na svoj način, iako i oni imaju prag izdržljivosti, drugi su inače pasivni i drže sve “u sebi”, svaku nepravdu i stres, ali i oni imaju prag osjetljivosti. Poslije ovoga “prinudnog odmora” život će se vratiti u još surovijem izdanju i sve što je bilo prije ovoga čeka nas u još gorem svjetlu.

Znači – u svakom slučaju čeka nas zanimljiv period poslije svega ovog jer porast će nezaposlenost, propasti mnoge firme koje su pošteno poslovale, zatim će početi nova politička prepucavanja od kojih smo se malo odmorili….  Ali mediji bi trebali ignorisati ove političare i njihova “prepucavanja” kao brigu za svoje narode, tek da i oni vide da u stvari nisu važni toliko koliko misle da jesu. I građani zbog svog unutrašnjeg mira ne trebaju slušati njihove “brige” o nama i trebaju već jednom da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

I da, poslijedica po duševno zdravlje će biti, to je evidentno, i svi koji se bave mentalnim zdravljem treba da budu spremni i mobilni za pomoć, kako starim korisnicima, tako i  novim koje će izroditi ova situacija, a posebno treba da budu spremna udruženja i civilni sektor, bar oni kojima je primarni zadatak pomoć korisnicima usluga mentalnog zdravlja. Pravo stanje ćemo da vidimo tek kada se sve vrati u normalne tokove života, ako smo ga i imali. O tome će se pisati kada vidimo kakve su, odnosno kolike su posljedice jer će ih biti sigurno, i  posljedica i poremećaje.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.
 

OSTAVITI ODGOVOR