Svjetski dan slobode medija 2020-te očima novinarskih udruženja

0
196

Piše: IMEP tim

Ove godine mediji u BiH Svjetski dan slobode medija dočekuju u dosta teškoj situaciji – iako posla imaju više nego ikada jer vanredne situacije od novinara traže i vanredne napore, pandemija koronavirusa izazvala je mnoge negativne posljedice po ekonomije koje su se direktno odrazile na finansijsko poslovanje medija što je u nekim redakcijama rezultiralo otkazima  ili dramatičnim smanjenjem plata.

Povodom ovog datuma IMEP-tim je razgovarao sa predstavnicima dva entitetska novinarska udruženja jer bi oni trebali imati sve informacije o izazovima koji se nalaze pred medijskom zajednicom u BiH –  generalnom tajnicom Udruženja BH Novinari Borkom Rudić i  predsjednikom Udruženja novinara RS Miloradom Labusom, a razgovor možete pogledati u cjelini.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opšte skupštine Ujedinjenih naroda  koja je donijeta na preporuku Opšte skupštine UNESCO-a iz 1991. godine.

Kao dan obilježavanja odabran je 3. maj što je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji. Cilj obilježavanja ovog  Dana je promicanje temeljnih principa  slobode medija, te odavanje dužnog poštovanja novinarima koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Ove godine Svjetski dan slobode medija obilježava se globalnom kampanjom Ujedinjenih naroda o komunikacijskim kanalima medija i društvenih medija s naglaskom na „novinarstvo bez straha i pristranosti“ u sve složenijem  okruženju zatrpanom dezinformacijama, lažnim vijestima i različitim oblicima uticaja na rad medija. Kampanja će osobitu pozornost posvetiti temama kao što su sigurnost novinara i medijskih radnika, neovisno i profesionalno novinarstvo bez političkog i komercijalnog uticaja, te ravnopravnost polova u svim aspektima medija.

OSTAVITI ODGOVOR