Piše: IMEPtim

Na savjetodavnu liniju “Plavi telefon” je zbog novonastale situacije izazvane virusom korona primljeno oko 143 poziva građana koji se teško nose s ovom situacijom, što za sobom donosi i novi potrebe, te su njihovi predstavnici uputili apel kojeg prenosimo u cijelosti:

“Savjetodavna linija za djecu „Plavi telefon“ je besplatna i anonimna linija dostupna za svu djecu na teritoriji cijele BIH. Uslugu je pokrenulo Udruženje „Nova generacija“ iz Banje Luke 2013. godine i do danas je primila preko 15 700 poziva vezanih za probleme djece, primila je i proslijedila preko 100 prijava sumnji na nasilje nad djecom. Na liniji rade obučeni volonteri/savjetnici koji pokrivaju radno vrijeme od ponedjeljka do petka u periodu od 09:00 do 17:00.

Početkom aktuelne krize, svjesni da će ona poljuljati sigurnost građana i izazvati neprijatnosti i poteškoće u prilagođavanju, kako kod odraslih tako i kod djece, na molbu Društva psihologa Republike Srpske smo proširili polje djelovanja na sve osobe koje osjećaju emocioanalne poteškoće povodom pandemije. Dodatnu podršku usluzi, obazbjedio je tim psihoterapeuta Društva psihologa Republike Srpske, koji je na raspolagnju pozivaocima kojima je potrebna intezivnija podrška.

Od 13.03.2020. do danas Plavi telefon je primio 143 poziva od čega je 48 savjetodavnih razgovora. Razlozi pozivanja se odnose na povećano osjećanje straha, zabrinutosti i usamljenosti. Ovakva osjećanja i stanja su očekivana s obzirom da svi doživljavamo da je naša sigurnost djelimično narušena.

Veoma važan podatak da je 7% poziva bilo vezano za suicidalne misli i ideje, što može biti pokazatej da je kriza kod nekih osoba značajno narušila emocionalnu stabilnost i funkcionalnost. Na ove podatke se nadovezuju i pozivi u vezi sa depresijom i depresivnim raspoloženjima (takođe 7% poziva) koji kao dalju posljedicu, ukoliko se ne pruži podrška, mogu imati suicidalne misli i ideje.

Značajan broj propuštenih poziva vikendom

Uvidom u propuštene pozive, koji su nastali van radnog vremena Plavog telefona, ustanovili smo da je od 13.marta 2020. godine zabilježeno 255 propuštenih poziva. Veoma bitna informacija da je od ukupnih 255 propuštenih poziva čak 151 poziv upućen tokom vikenda. Ove informacije su pokazatelj da postoji povećana potreba građana za savjetodavne usluge, naročito u dane vikenda što se može objasniti time da su sva ukupna ograničenja posebno neprijatna i frustrirajuća subotom i nedjeljom kada su ljudi navikli na slobodno vrijeme provode u odmaranju van sopstvnog doma ili u porodičnim i posjetama, koja se sada ne preporučuju.

Iz svega navedenog se može zaključiti da je logičan korak da se rad Plavog telefona proširi na dane vikenda, međutim trenutni budžet linije ne može da podnese dodatne troškove koji bi nastali produžavanjem rada. Stoga naše Udruženje nastoji da u narednom periodu iznađe dodatna sredstva kako bismo zadoovoljili potrebe što većeg broja građana. Ovo je takođe i poziv svim ustanovama i organizacijama da nam  se pridruže i da kroz zajedničku saradnju i djelovanje ovu krizu učinimo što je više moguće podnošljivijom a a građanima olakšamo izolaciju.”

OSTAVITI ODGOVOR