RTV Slon: Odgovorite odgovorno – Prava osoba sa invaliditetom

  0
  62

  Objavljeno na RTV Slon (14.03.2020.)

  UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010. godine, naglašava da se ljudska prava podjednako odnose na sve ljude, bez obzira na invaliditet, te da su osobe s invaliditetom subjekti prava, koji treba da, potpuno i učinkovito, sudjeluju u društvu, na jednakoj osnovi s drugima.

  Među ostalim obavezama, ustanovljenim Konvencijom, države potpisnice su preuzele i obavezu da osiguraju jednak i nediskriminirajući pristup osobama s invaliditetom, ravnopravno s drugim osobama.

  Po rezultatima Popisa, od ukupno 3.531.159 stanovnika u BiH 294.058 (8,33posto) osoba ima određeni stepen invaliditeta. Udio osoba s invaliditetom muškog spola u ukupnoj populaciji iznosio je 3,8 posto, dok je udio osoba ženskog spola iznosio 4,5 posto.Ovi procenti se razlikuju od procjene Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke, jer prema njihovim procjenama oko 15% od ukupnog stanovništva čine osobe sa invaliditetom, što je uzrokovano posljedicama rata.

  U ovosedmičnoj TV debati pokušat ćemo se fokusirati na barem dio problema sa kojim se osoba sa invaliditetom suočavaju, prije svega sa siromaštvom, visokom stopom nezaposlenosti i isključenosti iz društva, prvenstveno na primjerima osoba sa invaliditetom koji imaju stečenu ili urođenu invalidnost, dakle invalidnost koja nije posljedica ratnih dešavanja, bezobzira da li je riječ o civilnim ili ratnim žrtvama.

  Izvor: https://www.rtvslon.ba/?s=odgovorite+odgovorno

  NAPOMENA:
  Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
  Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
  Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

   

  OSTAVITI ODGOVOR