GRAĐANIN NOVINAR: 17. mart i Sveti Patrik

0
115
Piše: MediaLabTim
Mart mjesec je u svijetu, između ostalog, poznat po Danu svetog Patrika koji obilježavamo 17og marta kada je sve u znaku djeteline i zelene boje: nosi se zelena odjeća, pije zeleno pivo.
Postoje mnoge legende koje se vežu za svetog Patrika. Jedna od tih legendi kaže da je uspio da odvede sve zmije iz Irske u more, te ih na taj način uništi. Sam Patrick je pisao da je uspjevao da ljude vraća među žive, a jedan od zapisa kaže da je u život vratio 33 muškarca. Druga legenda i vjerovatno najpopularnija je ona o djetelini sa tri lista preko koje jednom nevjerniku objašnjava koncept Svetog trojstva ili tri osobe u jednom Bogu  pokazujući mu biljku sa tri lista i jednom stabljikom. Tradiconalno Irci 17.marta na Dan svetog Patrika nose djetelinu sa tri lista na reverima.
Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji, a njegovo pravo ime je bilo Mevin Sukat. Kad je imao šesnaest godina oteli su ga gusari i odveli u Irsku gdje je postao pastir. U ropstvu je proveo šest godina, čuvao je stada ovaca i tokom tog perioda postao je pobožan, a sanjao je brod kojim bi mogao da pobjegne.
Nakon nekoliko godina ropstva uspio je pobjeći. Za vrijeme bijega je skoro umro od gladi i prošao kroz drugo kraće zarobljeništvo prije nego što se opet našao sa svojom porodicom. U Britaniju se zaredio i uzeo ime Patrik, a nakon nekoliko godina se vratio u u Irsku i radio na preobraćenju Iraca na kršćanstvo, te diljem zemlje organizirao biskupi.
U svom djelu “Confessio” on piše o snu koji je imao nakon svog povratka u Veliku Britaniju i u kojem mu Victoricus daje pismo koje naslovljeno kao „Glas Iraca“. Zbog nedostataka u svom obrazovanju dugo vremena je odbijao da se odazove na taj poziv. Čak i uoči odlaska u Irsku imao je sumnje u svoju sposobnost za obavljanje zadatka. Jednom kad se našao na terenu nestala su njegova oklijevanja. Prema nekršćanskim Ircima se odnosio oprezno i sa poštovanjem, no ipak je živio u stalnoj opasnosti i strahu od mučeništva.
Irski migranti u SAD-u su popularizirali i transformisali Dan svetog Patrika u većinski sekularan praznik slavljenja svega što je irsko. Boston je prvi grad u kojem se održala parada povodom Dana svetog Patrika 1737.godine, zatim u New Yorku 1762. Od 1962. Chicago boji svoje rijeke u zeleno kako bi označili praznik. Iako je u početku plava boja bila povezana sa Danom svetog Patrika, danas se za taj praznik uglavnom vezuje zelena boja.
Ono po čemu je u svijetu ovaj praznik najpoznatiji je zeleno pivo koje se boji u tu boju, povodom obilježavanja ovog praznika.
I za kraj ovog članka u duhu svetog Patrika želimo:
Neka vam Bog za svaku oluju da dugu,
Za svaku suzu jedan osmijeh,
Za svaku brigu obećanje
I blagoslov za svako iskušenje,
Za svaki problem da vam pošalje vjernog druga,
Za svaki uzdah slatku pjesmu i na svaku molitvu odgovor.
Sretan sveti Patrik!
NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR