Amar Redžepagić (New Voices): Istražujući umjetnički i etički potencijal video-igara

0
189

Objavljeno na blog Plejka (02. mart 2020.)

Piše: Amar Redžepagić

Potencijal video igara za zabavu, kao i kreativno izražavanje gotovo je neiscrpno, što svakodnevno dokazuju inovativni proizvodi proizvedeni od velikih i neovisnih studija. Video igre su postale neizbježni dio naše svakodnevnice, bilo da svoje vrijeme trošimo igrajući se jednostavnim igrama na našem telefonu ili cijeli dan potrošimo u virtualnim svjetovima mrežnog multiplayera. Međutim, osim što ispunjava našu svakodnevnicu život, igre ga također oblikuju utjecajem na kulturu i društvo. Video igre mijenjaju način na koji mi percipiramo fizički svijet (Pokemon GO), stvaraju snažne ekonomske siteme (EVE Online), nude priliku za stvaranje (Minecraft) ili jednostavno osiguravaju platforme za paralelni virtuelni životi (World of Warcraft).

Kroz projekt istražen je umjetnički i etički potencijal video igre u kontekstu razvoja aktivnog građanskog angažmana. Koncept za projekt je inspiriran nedavno proizvedenim nizom video igara od neovisnih europskih studiji, poput Orwell (Osmotic games, Njemačka) i Bury Me My Love (The Pixel Hunt, Francuska) koji koriste složene priče i jednostavnu mehaniku, kako bi  simulirali lični dojam društvene kontrole i migracije.

Projekt Interaktivna empatija potiče mlade umjetnike, koji se bave video igrama kao i implementatore, na učenje o lokalizaciji igara. Projekt također podiže svijest o važnosti perspektive umjetničkog pristupa video igara u kontekstu predstojećeg uspostavljanja dizajna video igara. Na kraju, projekt je privukao kreativce da istražuju granice medija koji oblikuju našu svakodnevnicu života koristeći ga kao alat za rješavanje socijalnih pitanja, koja žele približiti javnosti.

Ovaj projekt je 2019. godine razvio Goethe – Institut Kroatien i Institut français de Croatie, u okviru francusko – njemačkog kulturnog fonda. Fond je osnovan 2003. godine, te potiče i podržava kulturne inicijative za suradnju kojom se upravlja zajednički iz francuske i njemačke diplomatske mreže. Ovaj program želi ojačati njihovu suradnju u kulturnom sektoru, podržavajući projekte koju provode nacionalni kulturni zavodi i kulturni uredi veleposlanstava, kao i bliža saradnja s lokalnim kulturnim sudionicima. Fond djeluje na brojnim područjima i uključen je u širok spektar kulturnih i umjetničkih djela i  aktivnosti.

Iz ove saradnje nastale su dvije pomalo nekonvencionalne igre. Prva je „Empathy path“, horror igra u formi interaktivnog stripa, prožetog idejama moralnosti i filozofije. Druga igra je „There is no cure, but that’s ok“, zamišljena kao simulator, gdje igrači iz prvog lica mogu doživjeti priče osoba koje boluju od mentalnih bolesti. Obje imaju za cilj da teme kao što su: empatija, saradnja i mentalne bolesti bolje objasne, te da ih predstave kao nešto što nije tabu tema, već nešto o čemu se može otvoreno govoriti.

 

Izvor: https://plejka.wordpress.com/2020/03/02/istrazujuci-umjetnicki-i-eticki-potencijal-video-igara/?fbclid=IwAR3t3VF4MhCNCWBIvNDJMr_UvlnLVJbEVdIhLcLVc7-TNh3I25PNR_eEnmI

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR