Nedeljko Spremo, korisnik IMEPovog granta za građane novinare

0
48

Piše: IMEP tim

Možete li se malo predstaviti?

Ja sam nekadašnji sportista, a uskoro bi trebalo da steknem zvanje menadžera sporta i tako objedinim ljubav i posao, bar sam planirao tako. Po završetku srednje škole sam razmisljao da upišem novinarstvo jer sam u ljetnim mjesecima volontirao u sportskoj redakciji jedne lokalne televizije, ali sam se kasnije ipak odlučio za menadžment u sportu.

Pravite serijal o sportistkinjama iz Bijeljine – možete li predstaviti  svoj projekat, zašto je važno da te priče budu viđene, u kom formatu će biti objavljene i gdje?

Projekat je nastao kao plod mojih zapažanja kao velikog ljubitelja sporta uopšte i stalnog praćenja sportskih vijesti u medijima. Priče o 12 odabranih sportistkinja biće objavljivane na portalu “Bijeljina danas” koji ima zavidan broj posjeta i kotira kao ozbiljan i odgovoran mediji, ali i na društvenim mrežama.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Iako se kod nas generalno malo pažnje pridaje građanskom novinarstvu, ja sam kroz neke primjere uvidio da se na taj način mogu pokrenuti neke teme i mislim da bi, pogotovo u vrijeme cenzure medija kakvu imamo, trebalo raditi na afirmaciji tog modela novinarstva.

Kako ste saznali za IMEP?

Za IMEP sam saznao putem društvenih mreža, a ozbiljno se zainteresovao kada je konkurs objavljen na zvaničnoj stranici grada Bijeljina.

Kako je izledao  proces apliciranja, da li je komplikovan, težak, zahtjevan?

Meni je ovo prvi projekat i u prvom trenutku mi se učinilo da je suviše komplikovano i da ću teško uspjeti, međutim nakon što sam uputio par pitanja i zatražio dodatna pojašnjenja, te dobio odgovore koji su potvrdili da stojite na raspolaganju za sve nejasnoće – završio sam aplikaciju..

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Dobio sam 2.826,84 dolara za 12 intervjua sa sportistikinjama praćenih serijalima fotografija sa terena.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

Pripremam za objavu prvi intervju i na terenu obavljam dogovore za naredne razgovore i fotografisanje. Trenutno sam fokusiran na preciziranje termina jer je počela takmičarska sezona poslije zimske pauze.

Imate li neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su?

Reakcije su zasad iz sportskih klubova i veoma su pozitivne. O sportašicama se nije do sada pisalo, kao ni o djevojkama koje postižu druge rezultate i mogu biti uzori svojim vršnjakinjama. Ipak ozbiljnije reakcije očekujem poslije objava koje počinju uskoro.

Kakvi su planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane grantom?

Nisam jos razmišljao o tome. Pošto mi je ovo prvi projekat fokusiram se na to da ga što kvalitetnije odradim i postignem postavljene ciljeve, a onda bi mogle doći i nove ideje.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR