GRAĐANIN NOVINAR: Ko to gradi, ko to gradi… Austrijsku kuću u Sarajevu?

0
131

Piše: ET

Krajem februara ove godine, 2020.-te, izborne, u medijima je pompezno najavljen početak ponovne gradnje “Austrijske kuće kulture i nacionalnih manjina” u Sarajevu. O početku ove gradnje govori se već četiri godine,  od 2016.  koja je isto bila izborna. Nekako skoro uvijek ”na proljeće”.

I sve bi bilo sjajno da je gradnja zaista i započela jer već dan nakon medijske pompe – radovi su obustavljeni ili ustvari nisu uopšte ni počeli – na toj lokaciji se ovih dana ništa ne dešava: nema radnika, nema mašina ili alata potrebnih za realizaciju novog-starog predizbornog obećanja.

Naime, počelo je stvarno. Ovako je Avaz izvjestio: “U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i viših nivoa vlasti, članova ratnog Predsjedništva RBiH, predstavnika diplomatskog kora danas je u parku “Kemal Monteno”, na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće prekoputa naselja Ciglane, potpisan ugovor o prvoj fazi izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u vrijednosti od 398.730,57 KM” i sve popratio fotografijama s lica mjesta.

Podsjećanja radi, oni su još u oktobru 2018 objavili da je “u ulici Patriotske lige potpisan sporazum u svrhu izgradnje projekta Austrijska kuća, da su Ugovor potpisali načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, da je za izgradnju projekta izdvojeno 1.400.000 KM, a da će projekt finansirati Općina Centar i da je detaljnije o projektu govorila pomoćnica načelnika općine Centar, Službe za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo”.

Vidjeli smo u nekim drugim medijima i da je na konkurs za idejno rješenje nove Austrijske kuće stiglo 26 radova koji su bili izloženi u Galeriji Collegium Artisticum i da su prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM osvojili arhitekte Ilma i Zejd Kobilica s idejnim rješenjem pod nazivom ‘Brick Line’.

Podsjetit ćemo da je obnova/izgradnja Austrijske kuće bilo obećanje načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića u njegovom predizbornom programu 2016. godine. I tako, od tada, ako se zarovimo po arhivskim događajima, iz godine u godinu možemo pronaći slične naslove, izjave i obećanja o početku realizacije ovog projekta.

Za nadati se da cilj nije opet bio utješiti manjine koje se ne osjećaju sasvim ravnopravno u slobodnoj, nezavisnoj, demokratskoj i građanskoj BiH i to opet – uoči lokalnih izbora. I za nadati se da će neko od medija kojima je načelnik Ajnadžić navodno podijelio 50.000KM, da izvještavaju o događanjima u Općini važnijoj od deset drugih, pratiti razvoj situaciji i do predstojećih lokalnih izbora nas još koji put izvijestiti o aktuelnim fazama izgradnje.

Ovaj objekat inače za Sarajevo ima historijski značaj. Nalazio se u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu, a izgrađena je za Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu i bio je jedan od najljepših manjih objekata u centru grada sa prelijepim parkom okolo gdje su mnoge Sarajlije zaista voljele otići. U Austrijskoj kući su boravili austrijski olimpijci tokom Igara, a nakon toga poklonjena je gradu na upravljanje. Od nje su nakon rata 1992-95 ostali samo zidovi.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR