GRAĐANIN NOVINAR: Visibabe izašle, a u Sarajevu na Skenderiji još uvijek “Zimska čarolija”

0
158

Piše: ET

U šetnji kojom sam pokušala skrenuti pažnju s Korone i novonastale kolektivne panike koja miriše u svakom statusu na društvenim mrežama i na svakom ćošku u gradu,  pažnju mi je privukla slika na platou sarajevske Skenderije: 26. februar je, visibabe izašle, babajanje procvjetale, dakle proljeće na pragu, a na platou Skenderije i dalje stanuje “Zimska čarolija”!

Iako je ta “Zimska čarilija”, “sarajevski advent” ili kako je već ko zvao ukrase, velike jelke, drvene kućice i silne dekoracije, još s 31. januarom programski i zvanično zatvorena, ukrasi i dalje bespotrebno stoje na platou i smetaju prolaznicima. Na tom lokalitetu nema nikakvog programa ili dešavanja. Ko je opet zakazao i ko treba to da ukloni – ne znam, sudeći po facebook-strani i medijskim objavama o ovom događanju to bi mogli biti “KSC Skenderija uz podršku Turističke zajednice KS, Općine Centar, Federalnog ministarstva turizma i okoliša, Vlade KS i BH Telecoma” i bojim se da neki od njih sada imaju većih briga, ali znam da se kao društvo opet ne bavimo takvim i sličnim stvarima i situacijama iz naše neposredne okoline, “našim dvorištem”, nego neosvješteni i neosjetljivi dižemo paniku za sve i svašta, a ispred svoje kuće ne metemo.

Nešto mislim – možda će zima opet doći i možda bi te ukrase opet mogli iskoristiti na radost i domaćeg stanovništva i turista jer za desetak mjeseci eto opet Nove godine – od Avaza sam posudila fotografiju da podsjetim kako je bilo lijepo, ali onda shvatim da je sve to ipak kupljeno javnim parama, pa je dakle svačije i ničije, a ovdje je domaćinski odnos prema javnom dobru davno zaboravljen!

Elem, možda turisti koji sad s proljeća dolaze u Sarajevo još stignu napraviti i koju zimsku fotku na Skenderiji, kao uspomenu na sarajevsku “zimsku čaroliju nekako s proljeća”.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR