GRAĐANIN NOVINAR: Muzika kao lijek

0
131

Piše: MediaLabTim

Svojevremeno je Aristotel izjavio da „muzika ima moć da oblikuje karakter“. I uistinu –  bio je upravu.

Sigurno da se svako od nas našao u situaciji da je muzika pozitivno utjecala na naše emocionalno ili mentalno zdravlje. Možda je nečija omiljena pjesma ojačala osobu u periodu kada je prolazila kroz teško razdoblje ili je neka pjesma iz djetinjstva probudila u osobi nostalgiju i podsjetila na stara vremena. Sve ovo dokazuje da su muzika i mentalno zdravlje povezani.

Muzika može biti način za ozdravljenje, čak i za mentalne bolesti. Izražajna, emocionalna priroda koju posjeduje muzika može pomoći da osoba postane samosvjesnija. Emocije koje se možda potiskuju moguće je pobuditi upravo muzikom.

Zdravstvene prednosti muzike mogu nadići mentalno zdravlje, pa kao rezultat toga neki zdravstveni stručnjaci apeluju da se muzička terapija više uključi u zdravstvene ustanove.

Istraživanja su otkrila da su pacijenti koji su slušali muziku nakon zdravstvenog postupka izjavili da osjećaju manje bola i tjeskobe od onih koji nisu slušali muziku, a postojala je i manja vjerovatnoća da će im trebati lijek protiv bolova. Mnogi istraživači vjeruju da je jedan od razloga taj što slušanje muzike pokreće oslobađanje opioida u mozgu, prirodnog sredstva za uklanjanje boli u tijelu.

Danas u svijetu postoji dosta agencija za mentalno zdravlje koje zapošljavaju profesionalne muzikoterapeute. Nažalost, u Bosni i Hercegovini muzika još uvijek nije prepoznata kao potencijalni lijek, pa se stoga ova terapija još uvijek ne može pronaći u bolnicama i ambulantama u BiH. Međutim svi znakovi upućuju na to da će ova vrsta mentalnog zdravlja iz godine u godinu samo dobivati na značaju.

Izvori: https://www.medicalnewstoday.com/articles/302903#Reducing-pain-and-anxiety
http://najlepsicitati.com/citati-o-muzici/

APOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR