Amar Redžepagić (New Voices): Vodič za zbližavanje roditelja i djece kroz video igre

0
174
Man and boy with controllers gaming at leisure

Objavljeno na blog Plejka (03. februar 2020.)

Piše: Amar Redžepagić

Činjenica je da svaki roditelj mora provoditi dovoljno vremena sa svojim djetetom. To je odgovornost svakog roditelja. Međutim, vaše dijete odrasta u elektronski posredovanom svijetu, gdje linija između “virtualnog” i “stvarnog” života postaje sve zamagljenija.

Sviđalo vam se to ili ne, video igre su jedna vrsta uvođenje vašeg djeteta u budućnost i vaša je roditeljski obaveza pomoći im da razumiju virtualni svijet, te da njim upravljaju sigurno i pristojno. Plus, igranje s vašom djecom je super zabavno i zbližit će vas. Ja bih barem trebao znat, jer su moji roditelji često igrali „Plejke“ sa mnom. Vjerujte da je to ostala lijepa uspomena i jedna od najvećih poveznica sa mojim roditeljima.

Početak igranja i nije toliko težak, a već imate izvrsnog učitelja, vaše dijete.

NEKA VAŠE DIJETE ODABERE IGRU

Možda ste zamislili da sa svojom djecom igrate edukativne igre, igre bez nasilja, ali s pozitivnim životnim porukama. Jedan savjet, ako niste igrač, vjerojatno ne znate šta je zabavno za dijete, pa neka dijete  odabere šta ćete igrati zajedno. Možda ćete biti ugodno iznenađeni njihovim odabirom.

Ako se vaše starije dijete upusti u nasilnije ili intenzivnije igre, ne bi na to trebali odmah negativno reagirati. Kada sam bio dijete, volio sam s prijateljima igrati „Kanter“ (Counter strike) u igraoni. Ali ipak, odluka o prikladnosti bilo kojeg sadržaja ovisi o vama kao roditelju. Na temu nasilja u video igrama i povezanosti s stvarnom agresijom bilo je puno istraživanja.

NAUČITE IGRATI

Sada kada je igra odabrana, morate prevladati strah od njenog stvarnog igranja. Ako ne igrate, krivulja učenja može biti strma – ti kontroleri imaju puno tastera i stvari se kreću vrlo brzo – ali, u najmanju ruku, vaše će dijete biti zabavljeno zbog vaših pokušaja koji će vjerovatno biti neuspješni. Djeca čak mogu naučiti nešto o prevladavanju straha i izlasku iz zone komfora kako bi isprobali nove stvari. Bolji ćete postati (marginalno) što više igrate, ozbiljan sam.

Jednom kada vam postane ugodno s osnovama igre, dopustite da vas dijete vodi. Dopustite da vam pokažu kako doći do nadogradnji i kako pobijediti „boss-a“ i preći na naredni nivo. Razgovarajte s njima o strategijama i mogućim rješenjima zagonetki. Svidjet će im se prilika za igranje učitelja i preokret tradicionalne uloge roditelj / djete, a ako igrate nešto kompetitivnije, sigurno će im se svidjeti prilika da vas pobijede, posebno jer se radi o njihovim roditeljima!

Djeca nemaju mnogo fizičke snage, pa im je davanje virtualnog osjećaja uvijek zabavno, ali što je još važnije, oni će vidjeti kako se sami nosite sa neuspjehom. To vam daje odličnu priliku za modeliranje ponašanja. Ako uvijek igrate fer, pokažite dobar humor, usprkos frustraciji, ostanite smireni bilo da pobjeđujete ili gubite, primijetit će, i to će imati velike efekte.

RAZGOVARAJTE O TOME ŠTO IGRATE

Jednom kada (donekle) shvatite svijet u kojem se vaša djeca igraju, bit ćete na puno boljem mjestu za tumačenje, objašnjenje i kontekstualizaciju njihovih iskustava, a to je gotovo cijeli vaš posao kao roditelja. To je posebno važno pri igranju s mlađom djecom. Usmjeravanje djeteta prema kreativnijim i pozitivnijim sadržajima u igrama, dok ih odvraća od uznemirujućeg ili previše zrelog sadržaja može im pomoći u razvijanju vještina za kasnije stvaranje istih vrsta pozitivnih izbora.

Kad odrastu, možete koristiti sadržaj igara za apstraktnije i intelektualnije stvari.

POSTAVITE OGRANIČENJA
LEGO serijal igara je odličan za početnike i prilagođen je za sve uzraste

Kada je u pitanju podučavanje zdravim navikama igranja, najbolje što djetetu možete učiniti je voditi ih primjerom. Često sa mlađim rođacima igram zajedno. Ali kada je došlo vrijeme da idu učiti, obično kažem: “I ja se želim nastaviti igrati, ali moram se odmoriti, a ti moraš malo učiti.”

Prije nego što prokomentarišete sadržaj (u ovom slučaju nasilni) u nekoj igri, te zabranite djetetu da je igra, važno je napomenuti da svaka igra ima ocjenu za koji je uzrast prilagođena. Ovo bodovanje radi „PEGI“ – Pan European Game Information. Veoma je jednostavan, naime, igre su podijeljene u pet kategorija: 3+, 7+, 12+, 16+ i na samom kraju 18+. Nemam ništa protiv igranja nasilnih igara, međutim na vama je da li ćete svojem djetetu dozvoliti da igra igru koja je namijenjena odrasloj publici (18+). Ta oznaka je tu sa razlogom, te o vama ovisi da li će dijete imati pristup takvom sadržaju, ipak ste vi ti koji im mora kupiti igru, ili barem sa vašim parama.

I ZA KRAJ

Glavni razlog zašto biste trebali igrati igre sa djetetom je taj što je to jednostavno zabavno. To je odličan način provođenja vremena sa vašom omiljenom osobom, radeći nešto u čemu ćete oboje uživati. Ne trebate provoditi puno vremena pokušavajući prenijeti životne lekcije ili usaditi dobro moralno ponašanje. Jednostavno možete sjediti na kauču i uživati igrajući zajedno neku igru. U nekom drugom vremenu ili nekom drugom mjestu, možda ćete planinariti ili sjediti u čamcu, i uživati u vremenu koje provodite zajedno. Zar to nije bit svega?

Izvor: https://plejka.wordpress.com/2020/02/03/vodic-za-zblizavanje-roditelja-i-djece-kroz-video-igre/?

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR