GRAĐANIN NOVINAR: Svake izborne godine kupujemo brašno, ulje i šečer, a nema potrebe, samo je izborna godina

0
196

Piše: ET

Na početku da podsjetimo da je 2020. izborna godina! Dakle kampanja je već u toku i svaka tema ili svaka situacija političkim vlastodršcima, ja u ovom ja u onom entitetu, je od krucijalne važnosti za prebacivanje loptica s jednih na druge i za “diverzantske” teme.

Ako ste se već uplašili Dodikovih (Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS) prijetnji o odcjepljenju i ratu i ako ste opet, i ove izborne godine, počeli kupovati zalihe brašna, ulja i šećera koje su se taman ispraznile od 2016., odnosno  2018. – stanite, razmislite i sjetite se da to uvijek radite pred izbore.

BEZ PANIKE!

Hajmo se sjetiti događaja od početka ove godine, iako bi se s istom temom mogli vratiti još dublje unazad: još uvijek je nekompletno Vijeće ministara BiH jer “ovi” ne daju “onima” dok “oni” ne izađu u susret “ovima” i tako u krug. To je jedno!

Godina je počela i slanjem ANP-a u NATO što je zavisilo itekako od podrške Dodika koji to jeste uradio, ali nije smio priznati svojima u RS-u jer oni smatraju da je to izdaja. Danima je izbjegavao priznati da se radi o ANP-u, danima je to protiv njega koristila opozicija iz RS-a koja je to iskoristila i po unutrašnjosti užurbano organizovala potpisivanje peticija i javnih tribina u vezi s ANP-om i NATO-om, ali i aktualiziranja lokalnih tema. U prijevodu – iskoristili su Dodikovu “izdaju” za početak neformalne predizborne kampanje uoči lokalnih izbora koji nas čekaju ove godine, za sedam mjeseci. Dakle – ”opozicija” ima temu kojom će “ubiti” Dodika i SNSD i glasove preusmjeriti ka sebi.

Ali ne da se Dodo Dodik tako lako – skrenuo je vrlo lukavo temu sa sebe, negativca među svojima, i preko noći postao opet heroj među svojima, pa se opozicija opet ušutjela, na par dana. Opet ih je nasamario.  Naime na odluku Ustavnog suda BiH o tome kako je poljoprivredno zemljište u RS-u ustvari zemljište države BiH, a ne entiteta, organizovao je sastanak predstavnika manjeg entiteta u institucijama države BiH i, kao veliki tata i kako samo on to zna, stao u zaštitu suvereniteta RS-a i svih njegovih građana koje je do samo prije par dana izdao slanjem BiH u NATO! Dakle – Super Dodiku Dodi iskrsla tema i sada je on taj koji kao ne da kasarne,  kao ne da poljoprivredno zemljište,  kao neće da sarađuje dok ne bude po njegovom, kao ide panično u Srbiju po podršku tamošnjeg predsjednika Aleksandra Vučića koju, kao što smo vidjeli, nešto posebno i nije dobio osim upute da “ne radi ništa što je mimo Ustava BiH”.

Panika je prisutna jer tema mu je odlična da mu pomogne da se predstavi kao veliki zaštitnik svega i svih u RS-u, pa da čim čim prije u zaborav ode izdaja zvana “NATO” i da svi slave svog heroja koji im je odbranio suverena poljoprivredna polja i oranice. Ovaj put, kao i uvijek u sličnim situacijama, opozicija mora podržat jer i njima su izbori, pa i oni moraju stat u odbranu polja i oranica na kojima će i održavati predizborne skupove. Niko od njih neće reći da koliko god ta polja i šume ili javna preduzeća i gazdinstva  zvali srpskim – oni neće imati bolje rezultate poslovanja i postati vrjedniji  jer onda ne bi imali o čemu pričati.

Zato ne bojte se, neće biti odcjepljenja jer ne može – da može on bi to već uradio. Neće biti ni rata, nego vi čuvajte te pare za brašna, ulja i šećera za kakvog kvalitetnog roštilja sad nekad s proljeća jer sve je ovo još jedna predizborna igrica. Nastavit će se…

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR