GRAĐANIN NOVINAR: Građani Tuzle nezadovoljni stanjem u gradu sa aerozagađenjem i traže toplifikaciju gradskih naselja

0
15

Piše: Izudin

Stanovnici grada Tuzla, zabrinuti zbog velikog zagađenja zraka u gradu i nezadovoljni radom vlasti na smanjenju zagađenja, okupili su se oko 18 udruženja i organizovali dva protesta  kako bi  izrazili nezadovoljstvo.

 

Na samim protestima su usvojeni zaključci koji su poslani na adresu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i Gradskog vijeće Tuzla, a uz zahtjev da budu hitno razmatrani i usvojeni. Iako su neke mjere već usvojene, građani nisu zadovoljni i najavljuju nove proteste.

U svojim zahtjevima su upozorili lokalne vlasti da znaju da Elektroprivreda BiH i Termoelektrana Tuzla svake godine u budžet Grada i kantona Tuzla daju 5.000.000 KM, ali da odgovorne institucije za smanjenje zagađenja od tih naknada utroše vrlo malo novaca.  Građani traže da se ta sredstva izdvajaju za ono za šta su i namijenjena, a najviše za toplifikaciju grada i za daljinsko grijanje iz Termoelektrane Tuzla što bi eliminirala individulna ložišta na ugalj.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojene su neke primjedbe građana kao što je finansiranje sa 50 posto nabavke toplotnih pumpi i peći na pelet, te povećane kontrole čišćenja dimnjaka i kontrole loženja u individualnim objektima.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR