GRAĐANIN NOVINAR: Ej Sebija, čuješ li – Kinezi preko noći napravili novu bolnicu!?

0
115

Piše: ET

Prvo mi je “zaparala” uši i oči informacija da je Kina, bukvalno preko šest noći organizovala i montirala novu bolnicu u Vuhanu i to specijalizovanu, samo za pacijente zaražene korona-virusom. 1.000 ležajeva i 1.400 zdravstvenih radnika!

Moje “zaprepaštenje” bilo još veće kada mi je  prijatelj na kafi/kahvi/kavi i čaju pričao kako se, i zbog kojih gluposti u sistemu, namučio i on i porodica i otac koji je nedavno preminuo. Elem: čovjek je preko noći iskazao simptome staračke demencije koja je zahtijevala hitno smještanje u bolnicu, odnosno, po savjetu naših stručnjaka, smještanje u starački dom i umjesto da sistem odradi svoje, barem “prvu pomoć”, i pomogne i porodici i pacijentu, nakljukali su ga inekcijama, tabletama za spavanje i poslali kući. Rutinski! Bez obzira na rizik  da čovjek može odšetati iz kuće ili se, umalo, baciti s prozora dok se ljudi ne snađu za mjesto u staračkom domu.

I tako – uz mnogo potegnutih veza i štela, za debelu svotu novca uspjeli su ga smjestiti u jedan sarajevski starački dom. Dakle – sistem ih je natjerao na mito i korupciju jer niko normalan ne može svog nekog, još nesposobnog, prepustiti na milost il’ nemilost i čekati red ili mjesto. Ponovo se pokazalo da je suludo raspravljati o borbi protiv korupcije i trudu da se ona smanji što je, između ostalog, jedan od uvjeta za ulazak u EU, ali o tome neki drugi put.

Onda čujem za drugi, još tužniji slučaj, iako samo još jedan u nizu onih o kojima se šuti, a šute roditelji, zbog neke “narodne” bruke i sramote, i šuti sistem, radi sebe: mladi bračni par je izgubio bebu mjesec dana nakon rođenja! Šta joj je bilo? Ne zna se! Ali zna se, i to vrlo dobro,  da na Pedijatriji UKC Sarajevo, kod direktorice Sebije Seke Izetbegović, nemaju ni sapun da operu ruke, a ostale nedostatke mogli bi nabrajati do ujutro, ali kad već svi šute – bolje da se i mali Mujo poklopi.

Do nekog sljedećeg susreta razmislite, pa kad počnete bilo šta domaće upoređivati s nekim i nečim ili se šepuriti za ovo i ono, sjetite se na kom nivou je jedna mala, svima nama draga Bosna i Hercegovina naspram susjeda, Evrope ili  jedne Kine i onda se poklopite.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR