GRAĐANIN NOVINAR: Bjež’mo, en’ Kineza!!!

0
157

Piše: ET

Jeste li možda ovih dana, krajem januara 2020. godine, dok se čekao dolazak grupe kineskih turista u Sarajevo, čuli ili sami izgovorili nešto poput: ”J.b.l.o majku, od ‘volike planete ono iz Vuhana iz j.b.n.e Kine nađe u Sarajevo da dođe… Baš sad u ovaj čemer i jad… Sivi… ‘ta će koji k.r.c u Bosni… Ono je pored Milana, Rima, Pariza, Beča, Budimpešte, Berlina došlo u Sarajevo….”  Ovo bi dakle moglo biti  stvarni komentar nekog prosječnog, ali konstitutivnog građanina BiH…

A opet smo ispali điberi!
Jer zašto bi, pod utjecajem kolektivne euforije, razmišljali svojim glavama!?
Naime, nešto “kontam” u nedjelju, kad su ovi ‘opaki’ Kinezi stigli preko granice kod nas u Bosnu, ustvari prvo u Hercegovinu, kako u nedostatku smjelosti i(li) ideje, kreativnosti da stvorimo kvalitetnu priču nedjeljom, a nije baš da ih nedostaje u našoj lijepoj BiH, i sami mediji napraviše od ”nekonstitutivnih” turista’ Kineza sebi ”breaking news”, odnosno na našem ili našim jezicima: ”najnovije, prelomne vijesti”.

A kažem opet – nije da nam nedostaje lijepih priča i vijesti, samo da hoćemo jer lijepa nam je za sebe i Bosna i Hercegovina, lijepa kao što su lijepi za sebe i Milan i Rim i Pariz i Beč i… pa zato u nju ljudi, odnsono Kinezi (s kraja svijeta) i dođu.

I hajde, eto, nedjelja je bila, nisu se sastajali ni Milorad Dodik, ni Dragan Čović, ni Bakir Izetbegović, inače bi Kinezi pali u treći plan po važnosti vijesti, a i ružno je vrijeme bilo, nije se puno hodalo ni po planinama, sjedilo se kući, skrolale su se društvene mreže, gledao se TV, slušale se svakojake vijesti… Ali što bolan ne mućneš svojom glavom? Zašto zaključuješ na osnovu naslova, prve rečenice, i onda sjedneš iznad tastature ili uzmeš telefon u ruke, koji je pametniji od tebe, i “opucaš” one najgore, najmrzovoljnije komentare i ti si k’o biva pametan, k’o cijeli FB ti se smije, lajka ti komentare, ti si zvijezda…. Eejj!

A možda je, bolan, taj Kinez zdraviji od tebe, prvo psihički, pozitivniji, možda nije došao iz Kine uopšte, možda je taj tvoj drug koji je jučer stigao iz Njemačke u goste, a konstitutivan je, baš tamo “fasovao” Korona-virus i donio ti je u kuću, možda onaj Kinez na semaforu od kojeg bježiš miriše ljepše od pola konstitutivnih u tramvaju? Možda se taj Kinez ujutro istuširao, oprao zube, pere 5puta na dan ruke, ima zdravije navike od onog čitavog smrdljivog tramvaja u koji i on uđe da se provoza, pa ne bježi od tebe takvog koji ne znaš da li više smrdi’ na bijeli luk, pitu, ćevape, neokupanost ili nešto treće?

Elem, šta hoću reći? Ne budite hejteri, razmišljajte, ne glupirajte se, vodite računa prvo o sebi, o svom zdravlju, idite redovno na preglede, kupajte se, perite zube, tražite i njušite lijepe priče, dobre ljude i bit će vam lijepo. Proučite do oktobra za koga ćete glasati, ne čekajte 5 do 12 da vam kupe glas za 20KM tog dana, pa da kukate opet naredne četiri godine.

P.S. I svi ti mobiteli što ih imate, sa kojih komentarišete, su vam kineski, pa vi vidite!

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR