GRAĐANIN NOVINAR: Boje koje će obilježiti dizajn 2020-te godine

0
153

Piše: Emira Mehmedbegović

Stručnjaci iz Pantone Instituta na osnovu dosadašnjih trendova i društvenih odnosa zaključuju svake godine koja nijansa diktira trendove. I dok je nijansa “Living Coral” istaknuta  na spektru prošle, 2019. godine, koralna narandžasto-roza kao živa, upadljiva i rezervisana za tropsko ljeto, Institut za boju 2020-te godine proglašava uobičajenu ili  klasično plavu,  “Classic Blue” .

To znači da će u ovoj godini dobar dio namještaja, odjeće, aksesoara, suđa, elektronike i drugih predmeta biti dizajnirn u klasičnoplavoj nijansi.

Laurie Pressman ispred Istituta za boje kaže kako klasičnoplava boja predstavlja povezanost. Tačnije ona ističe važnost povezivanja ljudi. Umirujuća plava treba da 2020. godine simbolizuje smirivanje tenzija i nemira u svijetu.

Institut je započeo izbor za boju godine prije dvije decenije. Te 1999. godine Pantone je odabrao također nijansu plave, međutim ne istu kao danas.

Pored klasične plave, dizajneri će svoje kolekcije bojiti i u takozvanu boju bukovače, zatim teget ili boju borovnice, nijansu pjeska sa Kube, onda crvenu sa zemljanim braon tonom, boju behara, zatim takozvanu roze-braon tamnu nijansu, svijetlu iris-žutu, duboku olujno zelenu sličnu boru, ciklamu, svijetloplavu sličnu tirkiznoj, onda i boju rumenila, živu nebesko plavu, svijetlonarandžastu sa žutim podtonom i vatrenocrvenu.

Za proljeće i ljeto su rezervisane svijetle i pastelne nijanse, dok će zimu da obilježi olujna zelena koja vuče ka boji bora. Ljeto boji tirkizna plava i ciklama. Prelaz iz proljeća ka ljetu je idealan za ton rumenila. Prelaz iz ljeta u jesen šminka vatrena iliti plamen narandžasta. Roze-braon je spremna za jesen 2020. godine koja se nadovezuje na spomenutu žuto-narandžastu plamen nijansu.

Svi spomenuti tonovi predstavljeni su još u septembru na nedjelji Mode u Londonu koja se održava u septembru i februaru svake godine.

Ukoliko preferirate nježnije boje, za vas je idealno da zidove prefarbate u boju bukovače, kupite sako ili mantil te boje, a možda i pantalone u sličnim prljavobijelim nijansama. Oni koji ne vole drečave ili tamne tonove, mogu da potraže aksesoare poput novčanika, torbi, rokovnika, maskica za telefon ili uređaja u kremastoj bijeloj.

Vatrena crvena, ciklama i tirkiznoplava simbolizuju visoku energiju i šire zjenice vaših očiju. Ovo su boje za detalje u primjeni prilikom uređivanja unutrašnjih prostora. Dakle dozirajte.

Teget ili boja borovnice je elegantna i poslovna. Boja kubanskog pijeska neutralna za detalje, ali i za veće površine dok je boja behara oličenje proljeća i predstavlja ženstvenost.

Prilikom dizajniranja razmišljajte o asocijacijama.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR