Adnan Alikadić (New Voices): Obrazovanje i sport

0
144

Objavljeno na facebook (22.12.2019.)

Autor: Adnan Alikadić

Bosna i Hercegovina je nezavisna već 27 godina i još uvijek je u klubu zemalja koje nemaju osvojenu olimpijsku medalju.

Najbliže medalji smo bili osvajanjem 6. mjesta od strane našeg strijelca Nedžada Fazlije davne 2000 godine u Sidneju.
Razlog zbog čega smo još uvijek u ovom klubu je prije svega u obrazovanju i našem odnosu prema sportu kao društvenom fenomenu. Naše obrazovanje je loše, kao potvrdu ovome imamo i posljednje PISA istraživanje, ali je posebno loše u nečemu što se zove sport, odnosno kako se naziva predmet „Tjelesno i zdravstveno obrazovanje“ ( na ovu temu više u nekom od narednih blogova). Postoje pokušaji da se neke stvari promijene povećanjem broja sati ovoga predmeta, medjutim mislim da takvim i sličnim intervencijama ponovno ne zadiremo u suštinu problema. Radimo samo neke estetske korekcije.

Svjedočio sam bezbroj puta da neke moje koleginice (učiteljice) održavaju ovaj čas na sledeći način. Učenici npr. 4. razreda su podjeljeni u dvije grupe. Jednu grupu čine djevojčice koje se igraju npr. „između dvije vatre“ a drugu dječaci koji igraju „fudbal“. Za to vrijeme učitečjica stoji ( češće sjedi) na mjestu sa kojeg vidi obje navedene grupe učenika i puši. Zaista se odmah izvinjavam svim svojim kolegama i koleginicama koje ne spadaju u ovu grupu, ali ako žele biti pošteni samo prema sebi, znaju bar jednu svoju koleginicu ili kolegu koji na ovakav način „odradi“ čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Povećavanjem broja ovakvih sati neće nam donijeti olimpijsku medalju niti će našu djecu načiniti zdravijima.

Mi kao društvo moramo promijeniti naš odnos prema očuvanju zdravlja, za što je sport najbolje sredstvo. To možemo samo tako što ćemo podvući crtu i reći da sve što radimo zadnjih 27 godina, ako ne i duže, je pogrešno.

Mi moramo početi raditi na promociji zdravih stilova života. Mi moramo našu djecu izvesti u prirodu. Mi se moramo osloboditi okova starog društvenog uredjenja, tačnije moramo podvuči crtu, okončati tu famoznu tranziciju i preći na novi nivo odnosa prema zdravlju i sportu. Obrazovanje, odnosno škola, mora svoj rad na promociji zdravlja i zdravih stilova života mora uskladiti sa stanjem u društvu. To stanje se također mora promijeniti.

Trenutni sportski sistem u Bosni i Hercegovini funkcionira na sledeći način, čast izuzetcima ako uopće postoje. Sportske klubove vode udruge, fondacije, društva, pojedinci i sl kojima je jedan od osnovnih izvora finansiranja članarina. To u suštini znači, da npr odredjeni FK ( fudbalski klub) naplaćuje istu članarinu svoj djeci bez obzira na kvlitet, talenat odnosno predispozicije koje to dijete ima. Dalje u bilo kojem FK mogu da treniraju svi bez obzira kakve idividualne kvalitete posjeduje. Da nastavim dalje, općina podržava sport tako što npr tom istom klubu uplati određena sredstva, ali taj klub i dalje naplaćuje članarinu svoj djeci koja treniraju. Da ilustrujem malo bolje, grad Sarajevo je prije odredjenog vremena podržao FK Sarajevo i FK Željezničar, sa namjerom da unaprijedi sport u gradu, sa oderđenom sumom novca za izgradnju vještačkih terena. Da li je tim potezom povećan broj djece koja treniraju fudbal ? Nije ! Grad nije podržao tim sredstvima razvoj sporta u gradu Sarajevu, nego je samo stvorio bolje uslove klubovima koji su nastavili naplaćivati članarinu. Grad NIJE podržao djecu/mlade on je ovim samo pomogao klubovima.

Moram da naglasim da sport nije jednako fudbal. Tačnije sport nije jednako sport sa loptom. Sport je način promišljanja, odnosno način života. Država, odnosno društvo ulaže največe količine novca u „popularne“ sportove, prije svega fudbal, što je također samo odraz našeg „provnicijskog“ stanja uma i duha. Zbog takvog stanja smo u klubu država koje nemaju medalju. Naglašavam da su ostali sportovi sa loptom ukljućujući košarku i rukomet na marginama društva i ti sportski savezi su pred gašenjem.

Istim sredstvima koje ulažemo danas, možemo napraviti veliki iskorak u „fizičkoj kulturi“ društva i napraviti pomak ka kontinuiranim olipijskim uspjesima, srazmjernim veličinom države i standardom života građana. Medjutim ti pomaci moraju biti sveobuhvatni i sistemski. Zakonska legislativa, obrazovanje odraslih, monitoring rada samo su neki od koraka moraju da budu provedeni da bi zaživio novi sistem u pristupu „TJELESNOM I ZDRAVSTVENOM ODGOJU I OBRAZOVANJU“. Ta nova konstalacija odnosa ne smije ni u teoriji da ima učitelja koji puši za vrijeme časa koji se tako zove. Da budem preciznij novi sistem ne smije da dozvoli odraslima, bez obzira na položaj i ulogu da puše pred djecom, ali to danas zaista zvuči kao naučna fantastika.
Način finansiranja klubova treba učiniti takvim da je subvencija države srazmjerna broju članova i uspjesima kluba. Njemačka ima fantastične modele, koji se vjerovatno ne mogu prepisati ali mogu modificirati, gdje porodica plaća članstvo u sportskom društvu-klubu. Klub-društvo u isto vrijeme nudi niz aktivnosti, odnosno sportova, srazmjerno veličini i angažmanu tog društva i grada u kojemu djeluje. Uz članarniu ide i finasiranje države. Tako mala društva mogu da „proizvedu“ sjajne sportiste ili ekipe ukoliko imaju talentiranu generaciju. Međutim bez obzira na uspjeh ili eventualni neuspjeh to ne sputava članstvo da aktivno, u skladu sa mogućnostima, aktivno sudjeluje u životu društva. Kolektivno aktivno bavljenje sportom bez obzira na trenutni rezultat je dugoročno recept za uspjeh. Iz takvog pristupa će da se rodi pojedinac ili kolektiv koji će postići internacionalne rezultate. Novim modelom, odnosno novim pristupom sportu možemo očekivati kontinuirane rezultetae koji će da dovedu do olimpijske medalje.

Nešto za kraj, dugo je vladala krilatica „ U zdravom tijelu zdrav duh“, od mog uvaženog profesora Bevande na 1. godini studija sam naučio da je ta grčka krilatica skraćena i da u orginalu glasi „Molimo bogove da nam podare u zdravom tijelu zdrav duh“ što je bio uzvišeni cilj atinske škole. Jer je najveće dostignuće imati u zdravom tijelu zdrav duh.

Imamo puno posla i na duhu i na tijelu!

Izvor: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=171394154255228&id=118233922904585&__tn__=K-R

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR