GRAĐANIN NOVINAR: Je li nam magla pojela mozak?

0
1

Piše: E.T.

Mi smo već odavno postali društvo, ili smo uvijek takvi i bili, da sve globalne, velike i prave probleme koje treba zajednički da rješavamo, barem da zajednički utječemo na odgovorne, jednostavno, nakon nekoliko dana, zaboravimo i samo se linijom manjeg otpora prilagodimo situaciji čekajući da se problem riješi sam od sebe. I hoće, nekako s proljeća.

Posljednjih dana isti je slučaj i s maglom ili smogom jer više niko ne zna razliku između ovih i onih čestica, pa ni sami novinari, a građani, hvala Bogu, kopiraju i prihvataju ono što čitaju i čuju.

Prva dva dana smo se bunili, prozivali vlast, a treći dan neko je na tržište izbacio moderne maske, pa trlja ruke i moli za sve više magle i smoga. Ulice su posljednjih dana pune mladih i starih s modernim šarenim maskama. I tako, dok pratimo posljednji krik mode, zaboravili smo opet, do nekog novog problema, na otrovnost smoga i magle. Do sljedeće godine.

Onda se osvrnemo oko sebe i uvidimo da se u zemljama regiona radi na konkretnim rješenjima. Građani u Skoplju su istrajali u svojoj borbi protiv zagađenosti, a Vlada Makedonije im je uzvratila uspostavom fondova kako bi pomogli stanovnicima i javnim institucijama da se okrenu izvorima grijanja koji su ekološki prihvatljivi i vjerojatno tako uspostavili i sistem za dugoročna rješenja ovog problema.

A mi u Sarajevu vrtimo priču kako je i prije rata bilo magle, kako je Sarajevo kotlina i kako je ta magla neizbježna. I jeste, istina, ali šta je sa svim ostalim česticama koje nisu magla i koje više nisu problem samo Sarajeva, već i Zenice, Tuzle, Bijeljine, Zagreba, Beograda?

Dok je zagađenje zraka postalo regionalno globalno pitanje i svi se bave konkretnim rješenjima, mi ćemo da se prilagodimo pod utjecajem kolektivne euforije jer sada imamo moderne maske, a i Nadrealisti su januara 1989., pod astronautskim maskama, na zagađenim ulicama Sarajeva, anketirajući građane, konstatovali da je najveći problem koji tišti zajednicu, i pored toga što se ne može disati, kao i danas,  položaj republika i pokrajina. Tako da –  opustite se, kupite masku, neku kvalitetniju, moderniju, skuplju, trebat će vam i za sljedeću zimu.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR