Armin Bungur, korisnik IMEPovog granta za građane novinare

0
260

Piše: IMEP tim

Možete li se malo predstaviti?

Ja sam Armin Bungur, po zanimanju sam politolog. Trenutno spremam odbranu magistarskog rada na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  Novinarstvo i politika su moje primarne sfere interesa, ali i zabave. Svoje iskustvo sam stjecao radom i uređivanjem stranice politickikomentar.com, ali i angažmanom na portalu kvaka.ba.  Neko mi je jednom kazao da sam mix gospodina i buntovnika,  pa eto 😀

Pravite kratke satirične politički angažovane “emisije” –  kada i  kako ste počeli to raditi, otkud interes za politiku i zašto baš u ovoj  formi, kome se obraćate,  zašto mislite da su ova forma i tema važne,  korisne  i potrebne?

Može se reći da korijeni mog angažmana kakvog danas imamo u emisiji „Armin Bungur Show“ sežu u prve fakultetske dane. Naime, nakon  zadaće na fakultetu da napravimo jednominutni video u sklopu predmeta Političko komuniciranje,  snimio sam prvi klip pod nazivom „Politička pomrčina“. Nakon pozitivnih kritika krećem sa aktivnijim snimanjem kratkih video klipova izraženih u rimi i kritičkom tonu spram vlasti u regionu i našoj državi. Klipove sam na početku snimao vani  i na poznatim lokacijama, dok studijski karakter moji komentari i emisija poprimaju radom na portalu kvaka.ba, a takav oblik imaju i danas u projektu koji podržava IMEP. Interes za politiku je urođen, baš kao što Aristotel kaže da je čovjek po prirodi „zoon politikon“, odnosno političko biće. Moja dužnost i zadovoljstvo jeste pružanje otpora svim nepravdama i onim što smatram pogrešnim u društvu i državi, naročito u politici. To je moja duhovna hrana. Nadam se da ću potaknuti i druge da pruže otpor na neki svoj način. Naravno da su političke teme važne jer se tiču naših života i kvalitete životnog standarda. Mislim da moj način kreiranja emisije olakšava razumijevanje i čini zabavnijim praćenje političkih dešavanja svima kojima je stalo do promjena, uključujići i one pasivne.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Znanja sam sticao kroz svoje fakultetsko obrazovanje i otuda ta poveznica sa političkim novinarstvom.

Kako ste saznali za IMEP?

IMEP mi je preporučio jedan moj veliki prijatelj. Hvala mu još jednom na tome 😊

Kako je izledao  proces apliciranja, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…
Za proces apliciranja sam pratio upute na web-stranici IMEPa.  Proces nije težak, samo je potrebno izdvojiti malo vremena, imati dobru ideju i to je to!

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Dobio sam 4.560 $. Sredstva su namijenjenja podršci i promociji „Armin Bungur Show“-a. Dakle za sve ono što je potrebno za uspješnu realizaciju svih planiranih epizoda.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?
Trenutno spremam scenario za nove epizode.

Imate  li neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su?

Imam i uglavnom su to pozitivne reakcije publike izuzev malog broja onih koji će rado počastiti nekom sočnom psovkom ako osjete da je njihovo političko stajalište povrijeđeno 😀

Kakvi su vam planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane
grantom?

U budućnosti ću zasigurno nastaviti pružati otpor svim političkim nepravdama „na  svoj način“ .

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR