Amar Redžepagić, korisnik IMEPovog granta za građane novinare

0
256

Piše: IMEP tim

Možete li se malo predstaviti?

Naravno da mogu. Moje ime je Amar Redžepagić, trenutno sam student na master studiju žurnalistike i komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Dugogodišnji sam gamer, pa bi se moglo reći da su video igre jedan od mojih hobija.

Vi ćete u okviru svog projekta pokušati da demistificiraš video-igrice – kada i kako su vas zainteresovale, kako ste shvatili da većina onih koji govore loše o njima imaju pogrešan pristup?

Oduvijek sam gamer, dakle skoro čitav život. Mislim da je najzaslužniji moj tata jer sam zahvaljujući njemu odrastao među kompjuterima, te sam imao vlastiti već sa svoje  4 godine. Veoma brzo sam počeo igrati online igre i tada je to postalo moj hobi. Oduvijek sam bio veoma komunikativna osoba, a te online igre su upravo pomogle da tu komunikativnost ispoljim. Naravno, uvijek sam slušao komentare svojih vršnjaka i nekih odraslih kako su igre „besposlica“ ili da je to „za djecu“, te da se trebam uozbiljiti jer „šta će mi to“. Naravno da sam vidio da imaju pogrešan pristup, ali jednostavno nekim ljudima je to teško objasniti. Za to postoji moj blog, te neću previše ovdje objašnjavati, već sve zainteresovane pozvati da posjete blog i pročitaju članke.

Kome se obraćate kroz ovaj projekat i u kojoj formi, zašto mislite da je ova tema važna, korisna i potrebna?

Samo ću reči da su video igre postale mainstream medij, pogotovu kod nas,  „poslijeratne generacije“, tako da mnogima (barem onim malo starijim) treba objasniti da igre su naš način komunikacije i interaktivne zabave za razliku od, recimo, televizije koju samo pasivno posmatramo.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Kao student komunikologije i žurnalistike više sam upoznat sa klasičnim novinarstvom, te kroz školovanje i volontiranje sam stekao sva znanja koja su potrebna za ovu profesiju. Građansko novinarstvo smo spominjali u toku studija.

Kako ste saznali za IMEP?

Za IMEP sam saznao preko društvenih mreža, mada i nekoliko prijatelja je također vidjelo promociju na društvenim mrežama, pa su me malo motivirali da se prijavim.

Kako je izledao  proces apliciranja, da li je komplikovan, težak, zahtjevan…

Proces je vrlo jednostavan. Bitno je da se aktivnosti logično i precizno predstave, što je i osnova svakog projekta..

Koliko ste novca dobili i za koje aktivnosti?

U sklopu projekta dobio sam 3.830 dolara za objavu različitih multimedijalnih sadržaja na svojem blogu.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

U okviru granta sam kreirao blog Plejka dot kom, na kojem objavljujem članke koji se tiču gaminga, edukativnih kvaliteta igara, kako igre mogu pomoći očuvanju mentalnog zdravlja, te ostale multimedijalne sadržaje koji se tiču ove teme, kao i istraživanje koje ću napraviti o ovoj temi.

Imate li neke reakcije na to što radite i ako imate – kakve su? 

Dosadašnji komentari su bili veoma pozitivni i ohrabrujući za nastavak projekta. Dao sam i jednu izjavu za emisiju „Jutro za sve“ koju emituje BHT1. Željeli su čuti moje mišljenje o video igrama, te da li izazivaju nasilje i ovisnost.

Kakvi su vam planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane grantom?

Ne volim da unaprijed planiram stvari tako da trenutno nemam nikakve planove. Naravno da bih volio da nastavim sa ovim blogom, pogotovo kada bi ga učinio komercijalnim, mada je moj primarni fokus za sad na faksu i budućoj master tezi.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR