Radionica za građane novinare 18. decembra u 18 časova u Foči

0
144

Piše: IMEP tim

Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) u srijedu 18. decembra u 18:00 časova u Foči, u Centru za kulturu (Njegoševa 1), priređuje radionicu za građane novinare na kojoj će biti predstavljeni grantovi koje ovaj program nudi građanima koji žele da se bave novinarstvom!

Građanin novinar može biti svako ko aktivno posmatra svijet oko sebe i voli da snima, fotografiše ili piše. Kod nas je taj pojam još uvijek nov, ali u svijetu su vrlo popularni, pojedini mediji na svojim profilima na društvenim mrežama imaju i hashtagove “građanin-novinar”, a u Crnoj Gori su dodijeljene i nagrade najuspješnijim tamošnjim građanima novinarima.

Na radionici će govoriti Almir Čehajić Batko i Rubina Čengić, a govoriće o modelu građana–novinara, kreiranju i objavljivanju sadržaja za IMEP.ba, o novinarstvu, o medijskoj pismenosti, o razlici između izvještavanja i pisanja na društvenim mrežama, o tome šta bi mogla biti tema iz lokalne ili šire zajednice, a prezentiraće grantove za New Voices ili Nove glasove koji su predviđeni u iznosima od 2.000 do 5.000 dolara. Centar za promociju civinog društva (CPCD) i OTVORENA MREŽA (OM) koji u BiH realizuju  USAID-ov Program jačanja profesionalnih medija (IMEP) koji u BiH promoviše ovu ideju pozivaju sve zainteresovane da dođu i svi su dobrodošli!

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. Realizuju ga CPCD i OM.

OSTAVITI ODGOVOR