Sjajna atmosfera u Livnu na radionici za građane novinare

0
94

Piše: IMEP tim

Sjajna je bila atmosfera u srijedu11. decembra u Livnu na IMEPovoj radionici za građane novinare, a i vodili smo kontruktivne razgovore.

“Baš ste me obradovali ovom pričom i mogućnostima, ovo je sjajno, svi zajedno moramo nešto uraditi, a kod nas u Livnu je dosta teška situacija jer nemamo nezavisne medije, ni javni više nisu pouzdani i ovaj susret i razgovor mi je popravio raspoloženje”, rekao je jedan od učesnika.

Drugi su se registrovali na imep.ba tokom trajanja same radionice, dok su neki pak najavili prijave za IMEPove grantove za građane novinare sa serijama tekstova o ekologiji u njihovoj regiji ili pričama o uspjesima livanjsklih srednjoškolaca.

 

“Pišem već godinama, pišem o političkim procesima u našem kraju i objavljujem na nekim portalima, ali ću se prijaviti na vaš javni poziv jer želim da moje tekstove pročita što više ljudi”, rekao je jedan od Livnjaka.

 

Među prisutnima je bio i Hajro Gromilić, dugogodišnji dopisnik “Oslobođenja” iz livanjske regije, i svojim sugrađanima je poručio da pišu i objavljuju i da se ne boje.

“Šta god da objavite biće reakcija, ali nemojte da vas to uplaši…. I nemojte se bojati ni priče o jeziku, pišite kako vi osjećate jer znate onu priču o trojici koji su se svađali oko jezika, a kada je došlo do suda – ni jedan ne zna da se potpiše jer su nepismeni”, rekao je Gromilić na šta su prisutni zapljeskali.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. Realizuju ga CPCD i OM.

 

OSTAVITI ODGOVOR