Satira sve više dobija prostora na medijskoj sceni u BiH, jedan je od zaključaka panel diskusije koja je održana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Panel diskusija je održana u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP-a), čija je jedna od osnovnih komponenti izgradnja kapaciteta medija. Satira je prepoznata kao snažan alat pomoću kojeg mediji, odnosno pojedinci, artikulišu svoje stavove, a da su pri tome zanimljivi čitaocima.

Uvodničari na panel diskusiji su bili Jadranka Kolenović-Đapo, Nenad Veličković, Maja Abadžija, Haris Dedović i Admir Čular. Diskusiju je moderirao Amel Petrović.

Profesorica Kolenović je objasnila funkciju humora i smijeha u svakodnevnom životu.

“Društvo u BiH poznato je po smislu za humor, ali rezultati istraživanja  pokazuju da su u opticaju i forme takozvanog samoomalovažavajućeg humora. Ovaj oblik humora ima funkciju da zbijanjem šala učinimo da nas drugi prihvate”, naglasila je Kolenović.

Profesor i književnik Nenad Veličković je elaborirao nekoliko najznačajnijih satiričnih djela u književnosti, ali se referirao i na Feral Tribune, koji je neizostavan kada se govori o temi satire.

Novinarka Maja Abadžija je kroz svoj akademski put istraživala koliko žena pišu kolumne, odnosno satru, te je došla do poražavajućih podataka da je izrazito mali procenat žena koje se bave ovakvim stilovima pisanja.

Urednik portala šatro.info, Haris Dedović, je predstavio ulogu tradicije u prihvatanju satire.

“Sve se može prihvatiti, ali ako se pomenu neke tradicionalne vrijednosti, onda nastaju problemi, represije, psovke… Sa svim satiričnim sadržajima koji u sebi imaju elemente tradicije imamo velike probleme, jer publika teško prihvata tu vrstu satire”, objasnio je Dedović.

Urednik portala šatro.info Haris Dedović, ističe da se komedija kao žanr ne ograđuje od toga da ismijava i da pravi humor na račun bilo koga ili čega poput npr. naših fizičkih predispozicija, jer je njen jedini cilj da nas nasmije, dok je satira okrenuta ka kritici i to suštinski izbjegava.

Admir Čular iz benda Helem Nejse, kaže da je stvarnost sama od sebe već toliko isparadirana, da tu i nema baš mnogo posla, jer je i pomalo kompleksna stvar napraviti parodiju na parodiju.

Uskoro ćete na našoj stranici moći pronaći video i kompletne zaključke s ove panel diskusij!

OSTAVITI ODGOVOR