GRAĐANIN NOVINAR: Po(r)uka iz prošlosti – Pasoš Kraljevine Jugoslavije

0
102

Piše: BellaCiao

Svjedoci smo da sve veći broj naših sugrađana u potrazi za boljim životom odlazi u druge zemlje, ali pri tom ne razmišljamo kakvu poruku o našoj zemlji oni nose tamo negdje gdje odlaze i o tome kako ih njihova zemlja ispraća na taj put pun izazova i iskušenja.

Tim povodom evo jednog podsjećanja na jedno drugo vrijeme i jednu drugu zemlju koja je postojala na ovom istom prostoru – evo poruka koja je bila ispisana na pasošu (nekadašnje) Kraljevine Jugoslavije, a koja je bila upućena ljudima koji putuju van granica svoje zemlje.

“Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a posebno prema željezničkom i brodskom osoblju, a zatim prema ženama i djeci. Budi spreman na iskrcavanje čim brod stigne u luku. Rublje na tebi neka je čisto, a odijelo uredno i lice vedro. U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan, pokoravaj se zakonima i vlastima. Ne govori zlo o novoj zemlji, a ni svoju zemlju ne zaboravljaj. Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika. Ne konkuriraj drugim radnicima, već budi solidaran, pa će te poštovati. Ne opijaj se i ne kockaj. Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske štedionice jer ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran jer država jamči za njega. Ne povjeravaj novac raznim nepoznatnim bankarima i agentima. Ako ti je potreban kakav savjet, zaštita ili što drugo – obrati se na našeg konzula ili Iseljeničkog izaslanika. Uči jezik zemlje u kojoj si jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom djecom razgovaraj na svom maternjem jeziku bez obzira da li su djeca rođena u tvojoj ili stranoj zemlji. A sada – bilo ti sretno i do viđenja! Znaj da će se tvoja otadžbina veseliti tvome povratku!”

Svega u ovoj poruci ima, od obrazovanja, preko patriotizma, pa do reklame, ali najviše brige: neka je na tebi rublje čisto, a odijelo uredno i neka za tvoj novac država jamči… Znamo da BiH danas svoje stanovnike ne ispraća na ovaj način, čak dobro zarađuje od ispisivanja iz državljanstva, znamo da ni Kraljevina Jugoslavija nije imala sreće od ovog oblika brige o svojim stanovnicima, ali je lijepo znati da je nekada negdje postojala vlast koja je ovakve poruke stavljala na pasoše.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR