GRAĐANIN NOVINAR: Mater aktivista – Vlatka Đermanović Bojanić i škola za trudnice “Radosnica”

0
136

Piše: Supermater.ba

Ove sedmice na temu ženskog aktivizma i s ciljem promocije aktivnih građanki razgovarali smo sa Vlatkom Đermanović Bojanić, osnivačicom i koordinatoricom škole za trudnice “Radosnica” u banjaluci.  Razgovarali smo o tome kako izgraditi jedinstveno udruženje koje godinama djeluje širom BiH pružajući pomoć i podršku trudnicama i majkama, te kako uz sve to uskladiti majčinske i porodične obaveze.

Kaže da je na ideju o pokretanju škole za trudnice “Radosnica” došla prije devet godina, još za vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu.

“Prijavila sam se na jedan projekat ženskog preduzetništva i pobijedila, te sa skromnim budzetom od osvojene nagrade krenula u realizaciju ideje. U to vrijeme pojam vježbanja i edukacije kakve trudnice danas imaju bio je nezamisliv. Mijenjati ideje u društvu koje je bilo zatvoreno za ovu temu  je najveći izazov s kojim sam se susrela tako da mogu reći da je početak bio, zaista, težak, ali želja da trudnice imaju mjesto gdje će se okupljati, učiti i pripremati se za porod, te razmjenjivati svoje strahove i nedoumice i biti podrška jedni drugima bio je najveći pokretač u mom poslu”, kaže Vlatka i zaključuje da je tako od početka, pa i danas.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR