GRAĐANIN NOVINAR: Zašto treba slaviti 29. novembar

0
80

Piše: TashaNa

Mjesec novembar je u Bosni i Hercegovini značajan zbog 25. novembra kada se slavi Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali za većinu građana ipak je važniji 29. novembar –  nekadašnji Dan Republike koga se sjećaju svi i oni mlađi, a noročito oni stariji.

Ono što pamte starije generacije su razne svečanosti, pune trpeze i veliko slavlje. Mnogi su mišljenja da ovaj datum treba idalje da se slavi kao sjećanje na neka bolja i ljepša vremena jer se kako kažu u bivšoj državi živjelo mnogo bolje i ljepše.

Žašto treba slaviti 29. novembar? Zbog toga što je to Dan Republike u kojoj je nastalo sve ono što smo imali, a što smo usput izgubili zbog svog nemara, slušanja drugih i nametanja stavova sa kojim se, u velikoj mjeri, čak i ne slažemo. To je Dan Republike države u kojoj su ravnopravno živjeli ljudi različitih vjeroispovjesti i različite nacionalne pipadnosti, alI su opet svi bili jednaki, nije bilo bitno da li klanjate lili idete u crkvu, bitno je bilo da ste čovjek. Dan Republike u kojoj niste morali biti član neke partije ili sin bogatog tate da biste imali stalan i dobro plaćen posao, nego su se gledale neke druge vrijednosti. Dan Republike u kojoj se u sklopu radnih akcija i druženja mladih gradilo dosta puteva, mostova, nasipa i pruga što danas nije slučaj. Dan Republike u kojoj su moralne vrijednosti bile na izrazito većem nivou i nisu se smjele dešavati stvari koje se dešavaju danas. Dan Republike čiji pasoš je bio jedan od najcjenjenijih pasoša jer su nam vrata svih država bila otvorena, a malo koja država nam je tražila vizu.

Dug je spisak stvari koje su bile bolje i koje nas podsjećaju na državu koju smo imali i koju smo negdje usput izgubili i zbog toga treba da slavimo 29. novembar kao podsjetnik da smo u stanju da napravimo pristojnu državu dostojnu života svakog čovjeka.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR