GRAĐANIN NOVINAR: Borba sa vjetrenjačama

0
208

Piše: TashaNa

U Sokocu je 15.11.2019. održan protest protiv najavljene izgradnje mini-hidroelektrana na rijekama Kaljini i Bioštici, a Sportsko-ribilovačko društvo „Bioštica“ iz Sokoca je pokrenulo potpisivanje poticije protiv gradnje. Ova suluda inicijativa, ukoliko bude realizovana,  imaće katastrofalne posljedice i trajnu degradaciju eko sistema, flore i faune ovih rijeka i njihove okoline.

Na osnovu dosadašnjih iskustava svih evropskih zemalja u kojima su nekada građene ove mini-hidroelekrane dokazano je da njihova izgradnja dovodi do trajnog gubitka plodnog tla, okolnih šuma, uništavanja izvora pitke vode, mijenja se hemija i temperatura vodotoka i dovodi do promjene mikroklime okolnih područja. Nepopravljivo se uništava priobalno područje, čitav sliv i kompletan riblji fond koji je posle nemoguće obnoviti. Direktna ekonomska šteta je takođe velika jer Republika Srpska kroz podsticaje za izgradnju godišnje gubi oko 4 miliona maraka.

U sistemu koncesija i podsticaja isključivi dobitnici su vlasnici mini-hidroelektrana i banke koje ih kreditiraju. Takođe je ovdje neophodno naglasiti da su Bosna i Hercegovina i Republika Srpska najveći izvoznici struje na Balkanu. U 2018 BiH je izvezla struje u rekordnoj vrijednosti 574 miliona KM, a od te količine Republika Srpska gotovo polovinu u vrijednosti od 286 miliona maraka. U normalnim hidrometeorološkim uslovima Bosna i Hercegovina je već godinama jedini izvoznik struje na Balkanu. Podaci o izvozu električne energije iz BiH u zadnji 6 godina pokazuju da je Republika Srpska izvezla i zaradila polovinu i to 2018-te godine 574 miliona KM, 2017-te 462,9 miliona KM, 2016-te 322,4 miliona KM, 2015-te 284,4 miliona KM, 2014-te 308,6 miliona KM, a2013-te 471,9 miliona KM. Dakle očigledno je da je izgradnja mini-hidrelektrana potpuno nepotreban i još štetan projekat. Mi, obični građani, nemamo, niti ćemo imati bilo kakve koristi od ovih hidroelektrana, niti ćemo plaćati jeftiniju električnu energiju.

Dok Evropa polako odustaje od izgradnje mini-hidroelektrana i sve više koristi solarne panele i vjetrenjače, mi se i dalje borimo da ovo malo prirodnih ljepota koje imamo sačuvamo od ljudi koji bi da sve što mogu pretvorili u sopstvenu dobit. Sada je na potezu opština Sokolac koja treba da pokaže da li osluškuje svoje građane i da li će uvažiti glasove s protesta i potpise sa peticije i odustati od ove sulude ideje o gradnji.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR