GRAĐANIN NOVINAR: Akcija VAR – konačni obračun sa kriminalom ili još jedna predstava za javnost!?

0
142

Piše: BellaCiao

VAR tehnologija ili specifično vraćanje snimka igre se u Evropi koristi za naknadnu provjeru diskutabilnih situacija na sportskom terenu. Mi u BiH smo još daleko od upotrebe tog “pomagala”, bar na terenu, ali proteklih nekoliko dana u toku je policijska akcija kodnog naziva VAR koji bi trebala da rasvijetli “diskutabilne situacije” van nogometnih terena.

Riječ je o akciji koju su proveli pripadnici SIPA-e. Prema dosutpnim informacijama radi se o aferi velikih razmjera s epicentrom u Prvoj ligi FBiH što su potvrdila uhićenja u Novom Travniku, Šamcu, Orašju, a gdje su, prema saznanjima N1 televizije, slobode lišen nogometni djelatnici Irfan Durić, Ilija Živković, Salem Prolić, Vladimir Dominković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš.

Većinom se radi o sucima s A liste Prve lige FBiH, te službenim osobama NS-a FBiH koje je SIPA privela po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine. Osumnjičene osobe se terete da su prekršili više članova Kaznenog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zlouporaba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.
Nogometni ili Fudbalski savez BiH je dao podršku ovoj akciji.
„Nogometni savez Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa. Snažno smo opredijeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu nogometnih organa i tijela. Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom nogometu u Bosni i Hercegovini“, stoji u saopštenju Saveza.

Da li je ovo zaista akcija koja će pokrenuti isušivanje močvare bh-fudbala ili još samo jedna predsatava za mase – ostaje da se vidi, ali kako sada stvari stoje mnogi bi se mogli naći pod istragom jer izgleda da je ovo samo početak akcije. Prema nekim navodima sprema se isti postupak i za klubove u Premijer ligi, a neki od rukovodioca klubova iz Premijer lige poput Azmira Husića, glavnog čovjeka kluba Tuzla City već se pominje kao potencijalni predmeti istrage. Ono što je sigurno je to da, kada se pogledaju dešavanja i skandali u Premijer ligi proteklih godina, teško je povjerovati da je iko „čistih ruku“.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR