GRAĐANIN NOVINAR: Zašto je Zumba najzabavniji i najefikasniji fitnes program

0
127

Piše: MediaLabTim

U periodu jeseni i zime se svi malo ulijenimo, nemamo želju otići na kafu sa prijateljima, a pogotovo se pokrenuti i početi trenirati. Međutim, zumba je takav program da jednostavno, sat vremena nije dovoljno jer nakon treninga samo želite da taj osjećaj traje i traje…

Za one koji još uvijek ne znaju šta je zumba fitness da pojasnimo da je to fitnes program nastao sasvim slučajno – trener Alberto Beto Perez je na jednom od časova aerobika koji je vodio shvatio da nije pripremio uobičajenu muziku za svoj trening. Improvizirajući je iskoristio jedan od CD-ova sa latino muzikom, a  danas u 40 različitih zemalja postoji oko 25.000 instruktora zumbe.

Jedan trening zumba-fitnesa sastoji se od zagrijavanje uz osnovne korake različitih plesova, potom slijedi dio podizanja intenziteta vježbanja uz kombinacije salse, regetona, brazilskog fanka, merenguea, cumbije i slično i nakon tog „kardio“ dijela slijedi takozvani cool down ili smirivanje intenziteta i na kraju istezanje.

Benefiti zumbe su mnogobrojni: vesela atmosfera motiviše ljude da redovno dolaze na trening, tokom treninga lučite hormona sreće, formira se kondicija, uravnotežen je srčani ritam, dolazi do zatezanja mišića, smanjenja stresa i sagorijevanja kalorija, čak 850 kalorija za jedan sat. Zumba potiče na pravilno držanje tijela, jača imunološki sistem i mnogo drugog pozitivnog za organizam.

Početi vježbati zumbu je teško kao i sve drugo na početku, ali već nakon trećeg treninga počinjete savladavati korake i dobivati želju da budete redovni na treninzima. Zumba je namijenjena svakom spolu i svakom hronološkom uzrastu,a potrebna vam je udobna odjeća (trenerka, tajice, majica) i obuća (tene), peškir i flaša vode. Kada trening počne – svi  problemi ostanu ispred vrata i zabavi ne prestaje tokom sat vremena koliko traje trening.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR