GRAĐANIN NOVINAR: Mater preduzetnica – Neda Mićić i Mali dnevnik bebinih prvih zalogaja

0
195

Piše: supermater.ba

Rubrika „Mater preduzetnica“ u sklopu bloga Supermater.ba posvećena je svakoj majci koja se, pored materinstva, bavi i preduzetništvom, gradi i upravlja svojim malim obrtom. Za prvo predstavljanje razgovarali smo sa jednom kreativnom i praktičnom mamom. Njeno ime je Neda Mićić, a njen brend nosi naziv “Mali dnevnik prvih bebinih zalogaja”. Kako je svoj preduzetnički put započela i kako ga usklađuje sa svim izazovima materinstva pročitajte u nastavku.

Kako se rodila ideja za Mali dnevnik?

Ideja o „Malom dnevniku“ nastala je jednog popodneva dok sam drijemala sa svojom bebom. Tih dana sam intenzivno tragala za savjetima o uvođenju nemliječne ishrane. Razmišljala sam gdje to bilježiti jer treba ispratiti reakcije bebe na novu hranu. Tako mi dođe ideja da pokušam kreirati jedan dnevnik koji će objediniti sve te informacije. Kada imate inspiraciju sve ide lako. Tih dana beba je često drijemala danju, a ja sam koristila svaki slobodan trenutak da sjednem za računar i svojim skromnim znanjem iz oblasti dizajna kreiram „Mali dnevnik prvih bebinih zalogaja”. Naravno, bilo je tu više varijanti kada je u pitanju izgled i sam naziv dnevnika, dok nismo došli do konačnog rješenja. Sada spremamo i drugo, modernije i zanimljivije izdanje.

Kome je namjenjen?

Dnevnik je namijenjen, kako ja to volim reći, praktičnim mamama, svima koji su došli do momenta da bebi ponude nešto na kašiku, koji žele da sačuvaju sve te divne uspomene na prve zalogaje, da planiraju obroke, prate redovnost stolice, moguće alergijeske reakcije, osmišljavaju dnevni jelovnik za bebu, zapisuju svoje recepte i mnogo toga. Dnevnik je namijenjem i tetkama, strinama, bakama, drugaricama, tatama i svima koji žele da obraduju jednu mladu mamu na početku ove avanture.

Ko je bio najveća podrška prilikom kreiranja ovog sadržaja?

Najveća podrška mi je moj muž. On je vjerovao u mene i moju ideju. Zajedno smo tražili štamparije, izdavače, knjižare, on mi je bio i največi kritičar dok je sam dnevnik nastajao. Veliko hvala mojoj i muževljevoj porodici, školi za trudnice “Radosnica” i, naravno, mojim recenzentima. Ipak tek kada stručnjaci daju svoju preporuku i podrže vas znate da ste zaista na pravom putu da stvorite jedan kvalitetan proizvod.

Koliko je teško biti mama preduzetnica?
Iskreno, kada se rodila ideja o „Malom dnevniku“ moja beba je imala nekih 5 mjeseci, još uvijek sam se navikavala i na ulogu majke. Tako ja u kratkom periodu dobih i ulogu preduzetnice. Bilo je teških momenata, istraživala sam u oblastima koje su mi bile potpuno nepoznate, tražila najekonomičnije štamparije, izdavače, susretala se sa raznim ljudima i uložila mnogo sredstavala i vremena. Sada, nakon par mjeseci, vidim da se to se isplatilo. Drago mi je kad se majke javljaju sa pozitivnim komentarima i navode koliko im je „Mali dnevnik“ olakšao period uvođenja nemliječne ishrane.

Šta bi savjetovala druge mame koje žele da pokrenu svoje preduzetničke ideje?

Moj savjet je da vjeruju u sebe i svoje ideje, da budu hrabre i istrajne, uče, usavršavaju se u novim oblastima, budu ponosne na sebe i svoje umijeće i uvijek će se naći neko ko će prepoznati pravi kvalitet.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR