GRAĐANIN NOVINAR: Bijeljinske fudbalerke ruše stereotipe i prave rezultate

0
112

Piše: nedeljkos

Prije devet godina u Bijeljini, gradu koji ima više od 10.000 sportista, niko nije ozbiljno shvatao osnivanje ženskog fudbalskog kluba. Sredina opterećena stereotipima da je fudbal “muški sport” bez imalo zanimanja gledala je na tu novotariju, ali nije propuštala da u palančkom duhu komentariše djevojke koje”šutaju loptu”.

Na svu sreću nekolicina njih se nije osvrtala i bez ikakvih uslova za rad slijedila je svoj san. Sa Draganom Jeftićem, nekadašnjim fubalerom, a tadašnjim direktorom sportskog kluba “Radnik” koji je kod djevojaka prepoznao istinsku ljubav prema fudbalu i spremnost da se nose sa predrasudama sredine i zabranama roditelja i bez bilo kakve garancije da će uspjeti, stigle su u najviši rang ekipnog takmičenja – Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Seniorke Ženskog fudbalskog kluba “Radnik-Bumerang” trenutno su pete na tabeli Premijer lige, a kadetkinje druge. Pet djevojaka igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – dvije u A reprezentaciji, a tri u selekciji U19 u kojoj je Dragan Jeftić-Jefta, kako ga zovu, selektor. Uspjeh koji su zajednički gradili godinama ohrabrio je mnoge djevojčice i djevojke da se počnu baviti fudbalom, pa se tako danas na treninzima i utakmicama okuplja oko 80 fudbalerki. Svoj stadion i dalje nemaju, ali zahvaljujući razumijevanju i saradnji sa onima koji poštuju njihov rad treniraju i utakmice odigravaju na terenima Gradskog stadiona, “Etno sela Stanišići” i Fudbalskog kluba “Proleter” u Dvorovima.

Neke od njih su iz susjednih opština i gradova, pa u Bijeljinu bukvalno putuju da bi odradile trening. Da bi sve bilo lakše i manje koštalo, zborno mjesto im je Branjevo između Zvornika i Bijeljine, tu ih dovoze roditelji, a trener dolazi po njih i vraća ih. Uporne su u tome da ženski fudbal koji je u povoju uzdignu na viši nivo ili da ga bar približe onom kakvog uočavaju prilikom odigravanja kvalifikacionih utakmicama u drugim zemljama. Ovaj naporan posao olakšaće im činjenica da je UEFA, kroz strategiju za ženski fudbal, predvidjela smjernice i akcije koje će između ostalog dovesti do bolje, profesionalnije i uspješnije igre, udvostričiti broj aktivnih igračica u Evropi i doprinijeti promjeni javnog mišljenja o ženskom fudbalu.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR