GRAĐANIN NOVINAR: Pet tema o kojima jedna trudnica ne želi da priča

0
129

Piše: IreIve

Kada sretnemo ili upoznamo neku trudnicu često nas obuzme prevelika znatiželja u vezi nje, pa postavljamo previše pitanja. Ovo je tekst za sve one koji stupaju u kontakt s trudnicama kao savjet šta da ne pitaju i ne rade pred jednom trudnicom.

Donosim vam pet najčešćih stvari koje biste trebali izbjegavati!

Da li se bojiš poroda?

Sjećam se da mi je najviše jeze ulijevalo pitanje “Da li te strah poroda”. Budilo bi iz mraka sva neka prešućena ili pitanja koja sam sebi vješto zabranjivala izgovoriti na glas. Porod je jedan od najbolnijih i najsloženijih trenutaka u ženskom životu. U glavi ti je milion pitanja o tom činu jer nisi to nikada osjećala, prolazila i ne znaš šta te čeka. Da, naravno, porađale su se žene i prije mene, porađaće se i poslije mene, ali tek kada sam se našla u toj ulozi  bila sam u  stanju da shvatim koliko sebe moram da dam. Naravno da se bojim. Za bebu, za sebe, za sve što može da se desi nakon samog poroda. Da li treba neko da me podsjeća na to? Naravno da ne.

O kilogramima

“Jao, pa bome si se baš ubucila!”, “Ma uopšte ti se ne primjete kilogrami” i ostale nebulozne i nebitne rečenice o kilogramima. O kilaži jedne žene inače ne treba da vodi računa niko osim nje same. Svi imamo ogledalo i vagu i vrlo lako možemo da kontrolišemo stanje sa kilogramima. Trudnoća jeste drugo stanje i trudnice često postanu zaboravne, ali nisu blesave. Time što vi kažete jednoj trudnici da se ne primjeti da se ugojila 20-25 kilograma samo vi ispadate blesavi.

O senzacijama

Tuđa loša iskustva s porodom ne znače da će sva iskustva na porodu  biti lošs. Porodilište nije mesara. Rekla-kazala priče o babici vještici koja će vas i bebu skuhati u kazanu, porodilja koja se sama porodila u hodniku ili nešto slično ne smije i ne treba da budu teme za razgovor s trudnicama i pred odlazak na porod. Naravno da postoji šansa za nekim određenim komplikacijama, ali trudnicu pred porod ne treba podsjećati na to.

Besplatni ulični savjeti

Uviđavno je brinuti o drugom čovjeku. Pripomoći. Ustupiti mjesto trudnici u javnom prevozu. Pustiti je ispred vas kad su gužve. Ali kada na ulici sretnete poznanicu koja je trudna, ukoliko vas ne pita ni za kakav trudnički savjet, nema potrebe da pričate koliko litara vode treba da pije, da li smije jesti gljive, tunjevinu i slično. Pristup internetu ima veći dio stanovništva, a tamo ima bezbroj informacija. Ne sikirajte se, snaći će se. Tek ukoliko vas trudnica u vašoj okolini pita za neki savjet ili informaciju, svakako ju uputite na pravu adresu – to će se bodovati kao dobro djelo.

Ne dirajte stomak!

Trudnoća jeste drugo stanje, ali žensko tijelo je žensko tijelo sa trudničkim stomakom ili bez njega. Dakle nečije, tuđe tijelo. Sa stomakom. Nije javna površina. Nije javni prevoz. Zamislite da idete ulicom i dodirujete sve ljude za ruke, noge, stomak, glavu. Nije baš lijep i normalan prizor. Ljudski je, te svakako poželjno da vam je simpatično kada sretnete trudnicu. Osmijehnite joj se, pristojno pozdravite, ali  ukoliko niste baš bliska rodbina ili prijatelji – ne dirajte trudnički stomak! Ni sa pitanjem, ni bez njega.

Neki zaključak ovog teksta jeste da budete prirodni prema trudnici. Pristojni i opušteni. Bez pretjeranog miješanja u tuđi život i pokušaja da mijenjate tuđe stavove. To što neko ne razmišlja kao vi ne znači da razmišlja krivo. Svaka trudnica osluškuje svoje tijelo i svoju bebu i u skladu sa tim provodi trudničke dane.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.

Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR